Catalunya és molt més que sol i platja. Aquesta és la idea principal que es vol potenciar des de l´estand català a la fira ITB Berlín, considerada la més important d´Europa i una de les fires de turisme més influents del món. Coincidint amb la designació de Catalunya com a Regió Gastronòmica Europea 2016 i la celebració de l´Any de la Gastronomia i l´Enoturisme, l´Agència Catalana de Turisme presenta diversos itineraris que tenen com a nexe comú aquestes dues expressions culturals. El mercat alemany és el tercer a Catalunya pel que fa a nombre de visitants. Una tendència que es manté però que, darrerament, s´està desestacionalitzant i s´interessa per Catalunya a més enllà de l´estiu.

"Els nostres xefs són coneguts arreu del món, però cal posar en valor la gastronomia", explica el director de l´Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa. Per això la promoció de la gastronomia se centra en tres pilars: el territori, el producte i la cuina. "Volem reforçar el producte de qualitat, de quilòmetre zero", assegura la directora de l´Agència Catalana de Turisme a Europa central, Monsterrat Sierra. Pel que fa la cuina, la combinació de "tradició i modernitat" l´exemplifiquen una generació de cuiners coneguts i respectats arreu del món. "Un exemple seria la Carme Ruscalleda, que l´hem triat com a imatge de la nostra campanya", explica Sierra.

A més, per potenciar el coneixement del territori i divulgar la producció local, l´Agència Catalana de Turisme ha dissenyat una sèrie d´itineraris que tenen com a objectiu lligar la terra amb el que s´hi produeix. És el cas de les diverses rutes cicloturístiques dissenyades arreu de Catalunya. Una de les més destacades, segons Espasa, és la que discorre per la comarca del Priorat: "Són rutes que combinen un turisme de valor afegit, més sofisticat, com és el cicloturisme amb la gastronomia i l´enoturisme". Una proposta que, assegura, "té molt de valor pel turista alemany".

De fet, l´estand català a la fira ITB de Berlín ha ofert un tast de la seva gastronomia als visitants. El cap de cuina del restaurant 5, del xef Paco Pérez, guardonat amb una estrella Michelin, ha presentat dos productes estrella de la cuina catalana: el pollastre ´Pota Blava´ i les carxofes d´El Prat del Llobregat.

El turisme alemany, el tercer més important a Catalunya

Catalunya rep anualment la visita d´1,3 milions de turistes alemanys, cosa que el converteix en el tercer mercat emissor internacional. De mitjana, la seva despesa és de 1.000 euros. "Hi ha diferents perfils de turista alemany", explica Sierra. Des del "turista fidel, que va descobrir Catalunya a la dècada dels seixanta" i que se sent atret, sobretot, pel seu clima i les seves platges fins a l´anomenat turista de ´city break´, que aprofita els caps de setmana i vol conèixer "no només Barcelona, sinó també d´altres ciutats menys populars", explica Sierra.

Un altre de les destinacions habituals dels turistes alemanys són els càmpings. Cada any, establiments catalans reben diferents guardons i reconeixements que es recullen en la guia de viatges que edita l´ADAC, l´associació d´automobilistes més important d´Alemanya amb més de 19 milions de socis.

"En els darrers anys ha baixat el nombre de turistes alemanys que ve durant la temporada alta", explica Sierra, que assegura que "el pic de l´estiu ja no existeix". "Ara, el turista alemany avança la visita al mes de març i segueix venint fins al mes d´octubre". Aquesta "desestacionalització" es combina amb un perfil de turista, segons Espasa, "cada vegada més sofisticat". Són turistes que aprecien "la gastronomia, el vi i l´esport recreatiu", propostes totes elles "que Catalunya els pot oferir".

El ministre Soria visita l´estand català

El ministre d´Indústria, Energia i Turime, José Manuel Soria, ha destacat "el bon clima, les bones platges i l´extraordinària gastronomia" de Catalunya, així com la seva "història, cultura i arquitectura" i la possibilitat de fer-hi "turisme rural i turisme urbà". Tot plegat, segons Soria, explica que Catalunya sigui un dels destins "singularment importants" pel turisme alemany.

Soria també ha recordat que "de cada 100 euros que genera Barcelona, 15 provenen del turisme". Tot i això, ha alertat que cal fomentar d´altres tipus d´ingressos i atraure inversió. En aquest sentit, s´ha mostrat crític amb la possibilitat d´implantar "taxes o moratòries", ja que podrien actuar com a efecte dissuasiu.

La fira ITB de Berlín

Considerada una de les trobades més importants del món pel que fa al sector turístic, la darrera edició de la fira ITB de Berlín va comptar amb més de 100.000 expositors i es calcula que hi van acudir uns 175.000 visitants, 115.000 dels quals eren professionals del sector turístic. L´estand de l´Agència Catalana de Turisme, de 209 m2, promociona les diverses marques turístiques de Catalunya i compta també amb la presència d´una vintena d´empreses, entre elles, Vueling, Torres o el Circuit de Barcelona - Catalunya.