Un total de 26.001 professionals estan cridats a les urnes a les sisenes eleccions agràries de Catalunya, que se celebraran el proper diumenge 28 de febrer i que serviran per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de cinc anys. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu per aquests comicis un desplegament de més de 700 persones i es constituiran 565 meses repartides per tot el territori. En aquestes eleccions es presenten les candidatures d'Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (ASAJA). La votació s'iniciarà a les onze del matí i s'allargarà fins a les sis de la tarda.

La demarcació de Barcelona comptarà amb 75 meses, la demarcació de la Catalunya Central, amb 99 meses, Lleida en tindrà 131, 108 meses més es constituiran a les comarques de Girona, la demarcació de Tarragona comptarà amb 64 meses electorals, la demarcació de les Terres de l'Ebre, amb 49 meses i, finalment, l'Alt Pirineu i Aran tindrà 39 meses.

Del total d'electors cridats a les urnes, 1.529 corresponen a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran; 2.828, a la de Barcelona; 3.514, a la Catalunya Central; 3.602, a la demarcació de Girona; 9.218, a la demarcació de Lleida; 2.326, a la demarcació de Tarragona, i 2.984, a la demarcació de les Terres de l'Ebre.

Les eleccions del proper 28 de febrer representen un canvi important respecte als anteriors comicis que s'han celebrat, i que estaven regulats per la Llei 17/1993, derogada per la Llei 17/2014. Alguns canvis significatius són que desapareixen les Cambres Agràries i la representativitat s'establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d'organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions.

Entre les novetats, també hi ha la constitució de meses electorals als municipis i entitats municipals descentralitzades amb més de 15 electors al cens. Els municipis amb menys de 15 electors s'agruparan d'acord amb criteris de proximitat geogràfica. També, com a novetat, a partir d'aquestes eleccions la llei marca en cinc anys el termini entre convocatòries.

Les primers eleccions agràries van tenir lloc l'any 1994 i, posteriorment, se n'han fet els anys 1998, 2002, 2007 i 2011.

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es disposarà un desplegament de seguiment i informació de la jornada electoral de diumenge de més de 700 persones entre treballadors del Departament i personal dels diferents ajuntaments catalans. A més, s'emetran comunicats sobre incidències, un cop obertes les meses electorals, i de dades de participació al migdia.

A partir de les sis de la tarda es farà el seguiment dels resultats de les eleccions agràries des dels Serveis Centrals del Departament a Barcelona. Cap a les vuit està prevista la compareixença de la consellera Serret per exposar els resultats dels comicis electorals agraris. Posteriorment, els representants de les tres candidatures que es presenten als comicis també faran les seves valoracions dels resultats.

El seguiment dels resultats i la compareixença es farà simultàniament, a través de videoconferència, a les delegacions dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre, i a la Delegació del Govern a Girona.

El Departament posa a la disposició les dades sobre les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries a Catalunya a través d'aquesta web.