El ministre d´Economia i Finances de la Unió Europea estudien eliminar el bitllet de 500 euros com una mesura per combatre el finançament del terrorisme i d´altres activitats criminals. "Hi ha el risc que els bitllets grans i les elevades quantitats en efectiu es puguin utilitzar fàcilment pel finançament del terrorisme, i li hem demanat al Banc Central Europeu que ho estudiï i ens presenti propostes", ha explicat el ministre de Finances holandès i president de torn de la UE, Jeroen Dijsselbloem. "El bitllet de 500 euros s´utilitza més per facilitar transaccions que no són honestes que per comprar", ha advertit el francès Michel Sapin.

La proposta d´estudiar eliminar els bitllets de 500 euros o posar un límit màxim als pagaments en efectiu a la Unió Europea està ben vista per alguns països com Holanda o França, però rep el recel d´Alemanya, que de fet va ser qui va impulsar en primera instància la creació del bitllet de 500 euros, semblant al de 1.000 marcs alemanys. "La decisió és del Banc Central Europeu", ha advertit Sapin davant de l´escepticisme alemany, remarcant que per França la iniciativa seria positiva.

"És normal que ens plantegem avui la utilització d´aquest bitllet", ha indicat el ministre francès. Segons ell, cal que "a tota Europa hi hagi la mateixa reglamentació" pel que fa a les quantitats de diners que es poden fer servir en efectiu. "El primer element de finançament del terrorisme és l´efectiu, i hi hem de lluitar en contra", ha remarcat.

Els ministres d´Economia i Finances tenen sobre la taula una proposta de la Comissió Europea per acabar amb les fonts de finançament de les organitzacions terroristes. La idea se centra en reforçar el control dels mètodes de pagament anònims, com per exemple les targetes de prepagament, en els pagaments en efectiu i en la circulació de grans bitllets com el de 500.

El ministre holandès, Jeroen Dijsselbloem, ha dit que la CE "no va tant lluny" com per proposar directament l´eliminació d´aquest bitllet, però sí que emplaça al Banc Central Europeu a estudiar-ho i presentar als ministres un pla d´acció concret.