L'aeroport de Girona continua en caiguda lliure. Durant el mes de gener, les instal·lacions de Vilobí d'Onyar (Selva) han perdut un 4,1% de passatgers. En total, d'ençà que va començar l'any, han passat per la terminal 47.287 persones davant dels 49.334 que van fer-ho el mes de gener del 2015. Si es mira l'històric d'Aena, el registre és el més baix de tota l'estadística, que s'estén fins al 2004. Novament, les dades tornen a reflectir l'elevada dependència de Ryanair, que encara es fa més palesa durant la temporada d'hivern (de fet, l'aerolínia de baix cost irlandesa concentra gairebé el 100% dels passatgers). Pel què fa a operacions, d'un any per l'altre els aterratges i enlairaments s'han mantingut més o menys estables (s'han fet 796 operacions). Això sí, les mercaderies han caigut a zero, sobretot perquè les empreses del territori no han necessitat fer servir avions per traslladar-les.

El descens reiterat de passatgers que acumula l'aeroport de Girona ja és una realitat anunciada, a la que cada mes l'estadística d'Aena hi posa xifres. Aquest gener, per les instal·lacions de Vilobí d'Onyar hi han passat 47.287 viatgers, un 4,1% menys que fa un any (quan van ser-ne 49.334).

La xifra de passatgers, però, adquireix més volada a l'hora d'explicar la situació que viu l'aeroport de Girona si es posa en relació amb l'històric de l'estadística. D'ençà que Aena recopila les dades (a partir del 2004), el del mes passat és el registre més baix de tots els geners que hi apareixen.

De fet, gairebé suposa la meitat de viatgers que rebia l'aeroport al gener del 2004 (89.624). Per no parlar de l'època daurada de Vilobí d'Onyar, en què l'equipament sumava desenes de rutes de Ryanair (al gener del 2008, els passatgers van ser 334.417).

Com ja és habitual durant els mesos d'hivern, aquest gener del 2016 les dades de passatgers evidencien de nou la forta dependència de Ryanair que té l'aeroport. De fet, a hores d'ara, l'aerolínia de baix cost irlandesa hi opera pràcticament en solitari, a excepció d'algun vol xàrter residual. De tots els passatgers que van passar per la terminal durant el gener, pràcticament el 100% (46.061) es van enlairar o aterrar amb avions de Ryanair.

Amenaça de Ryanair, nova ruta d'Skycity

La situació de descensos acumulats que viu l'aeroport de Girona sembla estar predestinada a continuar. Com a mínim, pel què fa a Ryanair. De fet, durant la presentació de les noves rutes des del Prat, el director comercial de la companyia, David O'Brien, ja va amenaçar amb retallar més destins des de Vilobí d'Onyar si la Generalitat aplica l'impost mediambiental a l'aviació comercial.

Tot i això, també caldrà veure quin és el paper que juga l'aeroport de Girona a l'hora d'atraure noves companyies. S'està a l'espera que la companyia Skycity recuperi la ruta Girona-Madrid i arribi a operar fins a dos vols diaris d'anada i tornada des de la pista de Vilobí d'Onyar.

Zero mercaderies

De l'estadística que elabora periòdicament Aena també crida l'atenció que, durant el mes de gener, no s'ha fet cap transport de mercaderies des de l'aeroport. Fonts d'Aena ho vinculen amb les necessitats de les empreses a l'hora de fer servir avions per dur-hi càrrega, que solen davallar durant els mesos d'hivern (de fet, al desembre del 2015, se'n van transportar només 320 quilos).

Per últim, pel què fa a operacions, aquest mes de gener la xifra d'aterratges i enlairaments s'ha mantingut més o menys estable d'un any per l'altre. Aquest gener se n'han fet 796 des de la pista de Vilobí d'Onyar, només un 0,6% menys que el mateix període del 2015.

Text