El passat 1 de gener va entrar en vigor una nova tarifa de l'IRPF, després que el Govern avancés l'1 de juliol de 2015 la segona part de la rebaixa de l'impost que entrava en vigor aquest any. Tots els trams de l'impost es veuran retallats entre mig punt i un punt respecte a la tarifa actual.

En haver avançat mig any la rebaixa, el Ministeri d'Hisenda va aprovar una tarifa "transitòria" per aplicar entre gener i desembre de 2015, per tal d'evitar que al llarg de l'any hi hagués dues tarifes de l'impost, que es va aplicar entre gener i juny i la nova que hauria hagut d'aplicar entre juny i desembre. Això va obligar el Govern a aprovar també una nova tarifa per al 2016, que anirà des del tipus mínim del 19% (ara el 19,5%) per a les rendes inferiors a 12.450 euros fins el marginal de l'45% (ara el 46%) per a les rendes que superin els 60.000 euros anuals. El segon tram de l'impost (per a rendes d'entre 12.450 euros i 20.200 euros) passarà al 24% (des del 24,5%), el tercer tram (per a rendes d'entre 20.200 i 35.200 euros) baixarà al 30% (des del 30 , 5%) i el quart tram (per a rendes d'entre 35.200 i 60.000 euros) es reduirà al 37% (des del 38%).

D'aquesta manera, els treballadors començaran a notar ja en les seves nòmines de gener els canvis derivats de la reforma de l'IRPF. En general, aquesta modificació va portar un lleu augment en els ingressos dels empleats. No obstant això, mai està de més assegurar-se que se'ns està retenint el que ens correspon.

Les empreses estan obligades a retenir als seus treballadors un percentatge de la nòmina en funció de la taula de l'IRPF que posa l'Agència Tributària a disposició dels empresaris. D'acord amb el salari brut i les circumstàncies personals de cadascú, la retenció de l'IRPF a aplicar varia. En aquest exercici, les retencions, que es calculen en funció de l'import de les retribucions anuals i les circumstàncies laborals, personals i familiars del contribuent, s'han reduït per a la major part dels contribuents.

Per comprovar que aquesta retenció se't s'està aplicant correctament, l'Agència Tributària posa a disposició dels contribuents un servei de càlcul de retencions. Aquesta eina permet calcular de forma online les noves retencions de l'IRPF per a l'any 2016 després de l'entrada en vigor de la segona part de la rebaixa de l'impost de l'1 de gener, que suposarà una menor tributació per a la majoria dels declarants de l'IRPF.

En aquesta pàgina, has d'indicar el teu NIF i, en funció de la teva situació familiar, el del cònjuge. Cal reflectir totes les circumstàncies personals i laborals, les dades relatives als ingressos del treball, etc. Amb un simple clic podràs calcular la quantia i el tipus de retenció que la teva empresa ha d'aplicar sobre la teva nòmina amb només consignar els teus retribucions brutes anuals i la teva situació personal i familiar.

Devolucions o pagaments en cas d'errors

En cas que hi hagi hagut algun error, hauràs d'esperar a la Campanya de la Renda. En aquest moment, l'Agència Tributària et retornarà el que et correspongui. Si per contra has pagat de menys, hauràs d'abonar la diferència i la declaració et sortirà a pagar.