El rebut mitjà d'electricitat ha experimentat una baixada de més del 11% al gener pel que fa al mes anterior, segons dades recollides per Europa Press del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Aquesta caiguda és encara major, fins al 14,5%, si es compara amb el gener de l'any passat. D'aquesta manera, el rebut de la llum trenca la tendència alcista dels últims mesos de 2015 a causa de la major presència de l'eòlica.

Aquesta evolució de preus correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Indústria en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

Al gener, aquest consumidor mitjà ha pagat un total de 62,94 euros pel rebut de la llum, davant dels 71,06 euros en el mes de desembre o els 73,6 euros de fa un any.

Els 62,94 euros de gener es van pagar a raó de 15,2 euros per terme fix, 34,29 euros pel consum, 2,53 euros pels impostos elèctrics i 10,92 euros per l'IVA.

Forta presencia de l'eòlica

Aquesta caiguda es deu en gran part als forts vents registrats al llarg del mes de gener a la Península Ibèrica, especialment en les primeres setmanes, i que han augmentat notablement la generació elèctrica amb energia eòlica que, a l'ésser de les més barates del 'mix', ha ocasionat un descens en el preu de l'electricitat al mercat majorista.

La producció d'origen eòlic va créixer gairebé un 26% més pel que fa al mateix període de l'any passat i va representar entorn del 27% de la producció total al gener.

En concret, els preus al llarg del mes de gener han estat més d'un 30% més barats que en el passat mes de desembre i que en el primer mes de l'any passat.

Així, el preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista al llarg del mes de gener ha estat de 36,5 euros el megavat hora (MWh), davant dels 52,61 euros de desembre i els 51,7 euros de gener de 2015, segons dades de l'Omie, l'operador del mercat majorista.