El volum de vendes del sector dels vins i caves a Catalunya ha crescut fins als 1.600 milions d'euros. Ho indica un estudi elaborat per la Generalitat a través d´ACCIÓ, que identifica un total de 853 empreses, cooperatives i autònoms . Respecte del 2008, la facturació agregada de les empreses ha crescut de mitjana un 4,66%. Les empreses mitjanes, amb una facturació d'entre 10 i 50 milions d'euros, són les que han experimentat un major creixement i una millor rendibilitat. Una altra dada que destaca l'estudi és que les exportacions del sector vitivinícola català representa el 46,3% del total de les vendes.

Pel que fa als vins venuts sota les 11 Denominacions d'Origen (DO) catalanes, han guanyat 4,4 punts de quota de mercat intern respecte a les últimes estadístiques. Han passat d´un 27,8% (2009) a un 33,7% (2014). Aquest augment ha permès que el conjunt de les DO assoleixi la primera posició en el consum de vi a Catalunya.

Pel que fa a l´exterior, on el sector col·loca el 46,3% de les vendes, l´estudi destaca que es produeix un augment de consum als països no productors com Austràlia, els EUA, el Canadà, Rússia i el Brasil, tot i que aquest consum deixa de ser majoritàriament diari i augmenta el consum esporàdic vinculat a ocasions especials.

L´estudi detecta nous perfils de consumidors, com els anomenat 'millenials', persones d´entre 21 i 33 anys que veuen el vi com un luxe assequible. Molts formen part de wine clubs o tasting groups. L´informe indica que el nombre de millennials que prefereix cervesa en comptes de vi ha disminuït d´un 33% a un 27% en tres anys.

Com a estratègies de futur, l'informe destaca que la majoria d'empreses se centren en crear nous formats de packaging, en potenciar la compra online i en fomentar l´enoturisme. En aquest sentit, l´estudi planteja l´enoturisme com una de les vies més ràpides i atractives per arribar als consumidors, i subratlla que la ruta del Penedès és líder a l´Estat espanyol amb prop de 500.000 visitants cada any.