El sector de la carn porcina a Catalunya produeix 1,6 milions de tones d'aquest producte a l'any, el que representa un 44% del total a l'estat espanyol. Són dades d'un informe impulsat per la Generalitat, a través d'ACCIÓ, que xifra un creixement del 6,8% del sector a Catalunya entre el 2008 i el 2013. S'ha presentat aquest dimecres a Olot durant l'assemblea general del clúster INNOVACC, l'associació catalana d'innovació del sector carni porcí. Durant aquesta jornada també detallat el Pla Estratègic 2016-2019 amb reptes com ara ser més transparents durant tot el procés envers client si consumidors, noves opcions d'exportació a països superpoblats, productes amb més valor afegit o millorar en la sostenibilitat i l'augment de l'eficiència energètica.

El sector de la carn porcina a Catalunya va créixer un 6,8% entre 2008 i 2013 segons les últimes dades disponibles, aconseguint un volum de negoci de 6.100 milions d'euros. És una de les principals conclusions d'un estudi impulsat per la Generalitat a través d'ACCIÓ i que s'ha presentat a Olot durant l'assemblea general del clúster INNOVAC, l'associació catalana d'innovació del sector carni porcí.

En xifres absolutes, el sector català produeix 1,6 milions de tones de carn de porcí a l'any, el que representa un 44% del total de la producció a l'estat espanyol. I el 65% del total d'aquesta producció generada a Catalunya s'exporta. De fet, l'estudi posa de manifest la importància de la internacionalització per aquest sector, de manera que Catalunya exporta més carn de porc fresca i congelada que altres països com Bèlgica, Brasil, França o Polònia.

Durant el 2014, les exportacions del sector carni català van assolir els 2.600 milions d'euros, un 81% de les quals corresponen a la carn de porc. Segons l´estudi, l'alt nivell d'internacionalització s'explica pels avenços fets pel sector en els camps de la industrialització i la optimització. La majoria de carn que s'exporta és fresca i congelada, i el repte és ara intensificar les vendes a l'exterior dels elaborats carnis de porc, com els embotits. Segons el director de la unitat de clúster d'ACCIÓ, Alberto Pezzi, diu que cal seguir avançant en aquesta capacitat exportadora i que és un sector potent que dóna feina a 14.500 persones amb un total de 600 empreses catalanes que s'hi dediquen.

Els objectius fixats en el Pla Estratègic 2016-2019

A la mateixa assemblea, INNOVACC ha presentat el seu Pla Estratègic 2016-2019 que fixa els principals reptes que es treballaran en els propers anys. Destaquen per exemple la necessitat de ser més transparents envers els clients i consumidors i oferir més informació sobre el producte durant tota la cadena de producció; oferir productes més saludables, remarcant les seves propietats nutricionals; aprofitar noves opcions d'exportació a països superpoblats -en mercats estratègics com Àsia o Índia on cada vegada es consumeix més porc perquè és assequible- o impulsar productes amb més valor afegit com ara productes gourmet o millorar la sostenibilitat del sector, amb una millor gestió i valorització dels residus i un augment de l'eficiència energètica.

Dues granges amb un hivernacle on s'assequen els purins

Precisament sobre el tema ambiental, el gerent d'INNOVACC, Eudald Casas, ha avançat que ja hi ha dos granges a Osona que funcionen amb un hivernacle on s'assequen els purins aprofitant l'energia solar. Aquesta era una prova pilot que es va iniciar a mitjans del 2014 i que ara ja està en funcionament després de ser validada per l'administració. Segons Casas, ara s'està treballant per afinar encara més aquest sistema. D'una banda, es vol mecanitzar el procés d'assecat perquè s'ha vist que si els purins es remenen l'evaporació és més ràpida. Del que es tracta és de posar com un aspirador que remou les dejeccions dels porcs.

I per altra banda, estan estudiant també aprofitar el residu que queda en tot aquest procés d'assecat per barrejar-lo amb pèl·let en una caldera de biomassa. "Si ho barregem amb la meitat del pèl·let que utilitzàvem i hi afegim el residu, reduïm a la meitat el cost del pèl·let", afirma Casas. Aquesta fase està en proves i es contempla sobretot per a aquelles granges de mares on hi ha més necessitat de calefacció.

Més socis al clúster

El clúster de la carn de porcí compta actualment amb 84 socis, entre granges, escorxadors, sales de desfer i elaboradors de productes carnis, i també serveis auxiliars com l´alimentació animal, la genètica, fabricants de maquinària, additius, laboratoris, solucions d´higiene, logística, enginyeries, consultories, universitats i centres d'R+D+i. En l'últim any s'han incorporat vuit empreses noves. El clúster representa un 47% del total d'empreses de la indústria càrnia porcina a Catalunya.