Més de 100 advocats de l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres (APDEF) es reuniran a partir de demà divendres a Girona per analitzar la situació de les demandes dels afectats per productes financers tòxics i les millors vies per recuperar els diners invertits. L'APDEF celebrarà a Girona la seva V Convenció Nacional on farà balanç també de la gestió de reclamacions que va fer durant l'any passat.

Des de la seva constitució a Girona, l'any 2012, l'APDEF s'ha consolidat com a una de les entitats de referència a l'Estat en la reclamació de productes financers tòxics i en la denúncia contra les pràctiques abusives de bancs i caixes als jutjats espanyols.

Només a les comarques de Girona, l'APDEF gestiona més de 350 demandes per productes financers tòxics per un valor total de 10 milions d'euros. Les reclamacions són principalment per accions de Bankia, bons del Banc Popular i preferents, subordinades i clàusules sòl de diferents entitats bancàries. Fins al moment, l'APDEF ha guanyat 150 sentències als jutjats i els seus associats ja han aconseguit recuperar 4,5 milions d'euros. Actualment, l'entitat té en curs 200 noves demandes per un valor total de 5,5 milions d'euros.

La responsable d'APDEF a les comarques de Girona, Marta Muntada, ha destacat que l'entitat "ha estat pionera a aconseguir sentències judicials a favor dels seus associats per a aportacions financeres per a la comercialització d'accions de Bankia i també de Valores Santander del Banc Santander". I ha remarcat que "l'Audiència de Girona ha estat pionera a l'hora de dictar sentències que reconeixen que les entitats bancàries van comercialitzar de forma fraudulenta aquests productes".

Reclamacions totals a Catalunya

Pel que fa al global de Catalunya, l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres (APDEF) gestiona un total de 1.750 demandes per valor de 56 milions d'euros. Les reclamacions als jutjats catalans són també per accions de Bankia, Valores Santander i per preferents, subordinades i clàusules sòl de diferents entitats bancàries.

Particularment, l'APDEF ha presentat també 200 demandes per valor de 1,5 milions d'euros contra la CAM, ara absorbida per Banc Sabadell, per la comercialització de quotes participatives. En aquest cas, les reclamacions procedeixen principalment de València, Múrcia i també d'algunes comarques del litoral català.

L'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres compta amb més de 6.300 socis a tot l'Estat i actualment té oberts més de 5.500 procediments als jutjats espanyols contra diferents entitats financeres per valor de 120 milions d'euros i ja ha recuperat prop de 50 milions d'euros en sentències estimatòries. Fins avui, s'han resolt favorablement 2.500 casos.

L'APDEF va ser la primera associació d'afectats de l'Estat que va reclamar a Bankia per la venta d'accions de juliol de 2011, aconseguint que l'entitat restituís extrajudicialment el 100% del valor d'aquestes accions a més d'una setantena dels seus socis, amb un valor de 1,4 milions d'euros.

A més, l'APDEF ha estat també la primera associació que ha guanyat una sentència contra el Banc Santander per la comercialització de Valores Santander. A finals de l'any passat, quan va esclatar el cas de les emissions contaminants de Volkswagen, l'entitat va presentar també una querella criminal contra el consorci alemany, SEAT i 25 dels seus principals directius per estafa, delicte contra el medi ambient i publicitat fraudulenta. Més d'un centenar de persones ja s'han sumat a la querella criminal i prop d'una trentena, a la reclamació civil per danys i perjudicis.

Convenció a Girona

La V Convenció d'APDEF se celebrarà a l'Hotel Ultònia de Girona. El programa de la reunió s'iniciarà demà divendres a primera hora de la tarda i es tancarà dissabte al migdia.

El president de l'APDEF, Francesc Garcia Rafanell, ha destacat que la convenció "és una oportunitat per a analitzar el treball que hem fet i fixar els objectius per als propers mesos". A més, ha remarcat que "també és un bon moment per veure els canvis que s'han produït a nivell legislatiu en tot el que es refereix a la reclamació per la comercialització de productes financers tòxics".

La convenció s'obrirà a 2/4 de 4 de la tarda amb l'informe del mateix president de l'entitat que analitzarà la situació actual de l'APDEF, farà balanç de les activitats que s'han portat a terme durant l'últim any i presentarà els objectius per aquest any 2016.

Al llarg del programa de demà divendres, la convenció comptarà també amb la participació de ponents externs a l'entitat com el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, que exposarà els criteris jurisprudencials en els que es basen les sentències que dicta l'Audiència sobre productes bancaris. També hi participarà el magistrat del Tribunal Suprem, Javier Orduña Moreno, que parlarà sobre les clàusules sòl i les recents sentències del tribunal; l'advocat de l'Estat Raúl de Lucas Doñora de la Hoz, que també parlarà sobre les clàusules sòl; i el magistrat del Jutjat Mercantil d'Alacant, Leandro García Blanco.

Dissabte, la V Convenció de l'APDEF comptarà també amb la participació de l'economista i exconseller de Finances de la Generalitat, Francesc Homs; la catedràtica de Dret Constitucional, Montserrat Nebrera; i el periodista Josep Cuní.