20 de gener de 2016
20.01.2016
Foro de Davos

Arriba la quarta revolució industrial: Està en risc el teu lloc de treball?

Més de set milions de llocs de treball es perdran el pròxim lustre per l'arribada de la intel·ligència artificial

20.01.2016 | 12:47
Entrada del Fòrum Mundial de Davos.

L'automatització i les noves tecnologies provocaran la pèrdua de més de 7 milions de llocs de treball a tot el món en els propers cinc anys. Així ho assegura l'entitat que organitza el Fòrum de Davos en un informe en què analitza les transformacions de l'economia mundial i del mercat de treball per al proper lustre. En els propers cinc anys el món laboral patirà una revolució sense precedents. El salt de la intel·ligència artificial portarà a exercir a les màquines funcions que fins avui eren impensables i que canviaran de manera dràstica l'ocupació mundial. Fins ara, aquesta quarta revolució industrial ha vingut de la mà dels Smartphone i de les noves aplicacions mòbils, tal com assegura el Fòrum de Davos. No obstant això, un dels avenços tecnològics que més impacte generarà en l'economia en els propers anys serà la robòtica.

Raons tecnològiques del canvi econòmic

Ja fa anys que la indústria robòtica reemplaça a operaris en tasques repetitives o pesades. Ara aquesta indústria està començant a estendre a altres llocs fora de les cadenes de muntatge. Els avenços tecnològics també faran que la intel·ligència artificial estigui cada vegada més present en les empreses.

Quines ocupacions es veuran més afectats?

Aquesta revolució tecnològica destruirà més de 7 milions de llocs de treball a tot el món. Els treballs administratius, en cadenes de muntatge i en la construcció seran els més afectats a causa, sobretot, a la indústria robòtica.

La creació i destrucció de llocs de treball (2015-2020)

Tot i la pèrdua de treballs més superflus, els experts del Fòrum de Davos adverteixen que aquesta destrucció d'ocupació es compensarà amb la creació d'altres 2 milions de nous llocs de treball en àrees com la informàtica, les matemàtiques, l'enginyeria o l'arquitectura.

Però les àrees que més creixeran seran les dels llocs directius. Les finances, els negocis o la gestió empresarial seguiran creant llocs de treball en els propers anys, de manera que es preveu que la bretxa salarial entre directius i empleats segueixi creixent.

Com serà l'empleat del futur?

Més creatiu, crític i amb més capacitat per resoldre problemes complexos. Així seran els treballadors del futur, o almenys això és el que es conclou l'informe del Fòrum de Davos, en funció de les habilitats que seran més demandades el pròxim lustre.

Les 10 habilitats més demanades

Amb avanços de la robòtica, els treballadors deixaran de banda les ocupacions repetitius de fabricació i de producció de cadena per centrar-se en desenvolupar capacitats més imaginatives. La creativitat, la intel·ligència emocional o el pensament crític seran algunes de les habilitats més demandades en els propers anys.

Les habilitats socials, col·laboratives i de lideratge també seran algunes de les més buscades en els treballadors. I no és d'estranyar, ja que els treballs de gerència i de formació seran alguns dels que més creixin entre 2015 i 2020.

Les futures estratègies de les empreses

Al llarg de la història els avenços tecnològics han destruït certs llocs de treball i han obligat a crear-ne de nous. En els propers anys les empreses han de prendre una sèrie d'estratègies si volen evitar la fallida.

Estratègies per evitar la destrucció de llocs de treball

Els experts del Fòrum de Davos conclouen que el millor per evitar un canvi encara més dràstic en el mercat laboral és invertir en programes de formació per als empleats que ja treballen a l'empresa.

La recerca de nous talents i les col·laboracions amb empreses, ja siguin d'altres sectors o del mateix, passaran a ser altres dels objectius en els quals les empreses del futur hauran d'apostar per afavorir el creixement econòmic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook