Els preus han baixat una dècima al desembre en relació al novembre i han deixat la inflació anual -la variació de desembre a desembre- en el 0,3%. Així, l'IPC anual recupera les taxes positives a Catalunya després de 4 mesos en negatiu o en pla (com va passar al novembre). Mentre aquest 2015 es tanca amb un increment de preus, el 2014 va acabar amb un descens de set dècimes. Al conjunt de l'Estat, els preus han patit una variació mensual del -0,3% i han tancat l'any amb una variació anual plana, del 0%, per primer cop a la història. El descens del cost del petroli segueix pressionant a la baixa, com es veu en els preus dels carburants o del gasoil per a la calefacció.

Catalunya és, juntament amb les Illes Balears i el País Basc, la comunitat on més pugen els preus. En tots tres casos, l'IPC anual és del 0,3%. En l'altre extrem, les taxes més negatives es registren a les Canàries i Cantàbria (-0,4%) i Ceuta (-0,6%).

Tal com indica l'Institut espanyol d'estadística (INE), a Catalunya, el baix preu del petroli ha fet descendir un 1,6% interanual els preus associats a l'habitatge i un 2,7% els del grup del transport. Tot i això, els preus dels carburants i els lubricants relacionats amb el transport han baixat menys que el desembre del 2004 (-5,8%). Pel que fa a l'habitatge, el preu de l'electricitat ha pujat però aquest augment s'ha vist compensat per la baixada en el gasoil per a calefacció.

L'habitatge i el transport són els dos únics subgrups que registren taxes negatives, ja que la resta pugen: aliments i begudes no alcohòliques augmenten de preu un 2,1%; les begudes alcohòliques i el tabac un 1,1%; ensenyament un 1,1%; hotels cafès i restaurants un 0,9%; oci i cultura un 0,7%; parament de la llar un 0,6%; vestit i calçat un 0,5%; comunicacions un 0,4%; medicina un 0,2%; i altres béns i serveis un 2%.

Al conjunt de l'Estat, els preus del transport baixen un 2,8% i els associats a l'habitatge un 2,3%. Com a Catalunya, la causa rau en els baixos preus del petroli. De fet, els preus dels lubricants i carburants baixen 4 dècimes.

Els aliments i begudes no alcohòliques presenten una variació interanual positiva de l'1,8%. Destaca en aquest capítol la disminució dels preus de les fruites fresques (-2,9% respecte al novembre i la pujada mensual dels preus del peix (4,3%). En sentit contrari, destaca també la baixada dels preus de les llegums i les hortalisses fresques (-1,4% en relació al novembre).

L'oci i la cultura pugen de preu una mitjana de dues dècimes (davant de l'increment de set dècimes del novembre) a conseqüència de la baixada dels preus de premsa i revistes, que d'altra banda van augmentar el 2014, i de la pujada dels preus dels viatges organitzats, menor aquest mes que el desembre del 2014.

Encara al conjunt de l'Estat, la inflació subjacent -que no té en compte els aliments elaborats ni els productes energètics- disminueix una dècima i se situa en el 0,9% i se situa gairebé un punt per sobre de la taxa de l'IPC general. Mentrestant, l'IPC Harmonitzat se situa en el -0,1%, tres dècimes per sobre de la taxa del mes anterior. La variació mensual d'aquest indicador és del -0,4%. D'altra banda, la taxa de variació anual de l'IPC a impostos constants (IPC-IC) se situa en el 0%, igual que la registrada per l'IPC general.

Demarcacions

Per demarcacions, els preus han baixat una dècima al desembre en relació al novembre a Barcelona i han situat l'IPC interanual en el 0,4%. A Girona, han tingut una variació mensual del -0,2% i han pujat dues dècimes en relació amb l'any anterior. A Lleida, l'IPC mensual ha estat del -0,2% i l'anual, del 0,1%. A Tarragona, els preus han baixat tres dècimes al desembre en relació al novembre i han deixat la inflació anual en el -0,1%.