El ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dimecres el llistat de principals deutors amb l'Agència Tributària a data 31 de juliol del 2015. Es tracta d'una relació de gairebé 5.000 morosos, la majoria empreses, que es pot consultar a la mateixa pàgina web de l'agència tributària. El llistat l'encapçalen la promotora Reyal Urbis, que deu 378,1 MEUR, i la immobiliària Nozar, que té pendents de pagar-ne 203,1. Destaquen també el Grupo Prasa, amb 101,8 milions; Banreal Holding, amb 98,3 milions; Aifos Arquitectura y Promociones immobiliarias, 96,2; Organización impulsora de discapacitados, 86,1; Obras Nuevas de Edificación, 86; Petro-nova oil, 82,7, Promaga, 71,5; Arenal 2001, 67; Martinsa-Fadesa, 65,3; i Suelos Industriales de la Hita, 64,1. Entre les persones físiques hi ha el banquer Mario Conde, amb un deute de 9,9 milions i el pilot Dani Pedrosa, amb 7,8.

El contribuents que deuen més d'un milió d'euros, hi ha 4.855 morosos que en total tenen pendents de pagar 15.600 milions d'euros. Predominen empreses relacionades amb el món del totxo, ja siguin constructores, promotores o immobiliàries.

Díaz Ferran, Arturo Fernández, Victorio & Lucchino i Pescanova

Al llistat hi ha tres empreses vinculades a l'expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferran: Air Comet (amb un deute de 13,9 milions), Spanair (7,1 milions) i Viajes Marsans (23,8). També hi ha empreses de l'exvicepresident de la CEOE, Arturo Fernández Álvarez, com Arturo Grupo Cantoblanco, que ha deixat de pagar al fisc 3,3 milions d'euros, Arturo Servicios Generales (2 milions), Grupo Cantoblanco Alimentación (7,4 milions) o Grupo Cantoblanco Colectividades (6,7 milions). Entre les empreses més conegudes del llistat, hi ha la firma de moda Victorio & Lucchino, amb un deute de 2,6 milions d'euros. També Pescanova, amb 4,3 milions, i algunes de les seves filials. Posteriorment a la publicació de la llista, Pescanova ha matisat que va pagar els 4,3 milions després del 31 de juliol. L'aeroport de Ciudad Real acumula 7 milions de deute.

Fotoprix, Akasvayu i les empreses dels Sanahuja

Entre les empreses catalanes de la llista, hi ha Fotoprix (1,3 milions) i tres empreses vinculades a la família Sanajuja: Sacresa Terrenys Promoció (22,4 milions), Sacresa Terrenys-2 (2,2 milions) i Sanahuja Escofet Immobiliària (14,8 milions). A més, hi figura la promotora barcelonina Akasvayu SLU (16,4 milions), que va patrocinar el Club Bàsquet Girona, així com Saulell Corporació, amb 13,3 milions. La distribuïdora cinematrogràfica catalana Lauren Films ha deixat de pagar al fisc 8,1 milions. Ferralles de Lleida acumula un deute 22,1 milions i Ros Roca, de Tàrrega, deu 3,2 milions.

També hi apareix l'Hospital General de Catalunya (4,5 milions), que va fer fallida els anys 90 abans de ser venut, i Grand Tibidabo (9,5 milions). L'empresari Javier de la Rosa ja va ser condemnat per la descapitalització fraudulenta d'aquesta darrera companyia.

El deute de l'antiga empresa propietària del diari 'Avui', Premsa Catalana, acumula un deute de 14,6 milions d'euros. En l'apartat de mitjans de comunicació també hi ha dues empreses del grup Intereconomía, amb un deute en total de 10,2 milions.

Tres clubs catalans de bàsquet, Gabi Milito i Lorenzo Sanz

Hi ha tres clubs catalans de bàsquet a la llista. El Joventut de Badalona deu 3,6 milions, el Lleida, 1,04 i el Girona, 10,1. A més, hi ha l'Estudiantes (1,8 milions), entre altres. També hi figuren equips de futbol com el Racing de Santander (8,9), el Recreativo de Huelva (11,1), el Múrcia (10,6) o el Xerez (10). A més hi ha la Unió Deportiva Atlètica Gramenet (1,6) i la Unió Esportiva de Lleida (11,3).

L'exjugador del Barça Gabi Milito, futbolista retirat d'origen argentí, apareix a la llista amb un deute d'1,8 milions d'euros. L'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz deu 1,3 milions.

L'exjutge Lluís Pasqual Estivill i el transportista Ramon Prujà

Una de les personalitats públiques catalanes que apareix a la llista és l'exjutge Lluís Pasqual Estivill, que té un deute amb Hisenda de 5,4 milions d'euros. La justícia el va separar de la carrera judicial i va ser condemnat a presó per delictes de prevaricació, suborn i detenció il·legal. L'exjutge va cometre aquests delictes mentre exercia de jutge d'instrucció i era vocal del Consell General del Poder Judicial.

Un altre dels catalans de la llista és l'empresari gironí del transport Ramon Prujà Viñas, qui té un deute de 3,7 milions.

Per volum de deute, l'apartat de les persones físiques l'encapçala Agapito García Sánchez, amb 26,8 milions, un empresari que es dedica a activitats financeres i que esta vinculat a diverses societats. A més, hi ha tres fills d'un dels cofundadors del Corte Inglés: Ana Carlota, Javier i Carlos Areces Galán, amb 1 milió d'euros cadascun. Els Aceres Galán estan vinculats a la Corporación Ceslar, que va ser expulsada a l'estiu del consell d'administració de la companyia. D'altra banda, qui va ser propietari de la constructora Aifos, Jesús Ruiz Casado, deu 9,5 milions. La justícia va inhabilitar-lo per administrar bens aliens durant dos anys. A banda, cinc germans Serratosa Caturla -Federico, Ignació, José, Juan Luis i Rafael- tenen un deute d'entre 3 i 4 milions cadascun. Eren els antics propietaris de l'empresa Valenciana de Cementos.

345 persones físiques i 4.510 empreses

Dels 4.855 deutors, 345 són persones físiques i sumen més de 700 milions d'euros, mentre 4.510 són empreses i deuen 14.900 milions. De l'import total, més de 6.500 milions d'euros (el 42%) es correspon a deutes de morosos que estan en procés concursal (gairebé 1.700 deutors, el 35% del total). Per tant, les possibilitats de cobrament efectiu d'aquest deute es veuen disminuïdes mentre duri el procés concursal. De fet, les dues principals deutores de la llista, Nozar i Reyal Urbis, estan en concurs de creditors.

En 825 casos, s'han realitzat derivacions de responsabilitat subsidiària o solidària a tercers, per un import de 1.500 milions. Això influeix en la prolongació en el temps de la recaptació d'aquests deutes.

En el llistat s'inclou l'import conjunt dels deutes i sancions superiors a un milió d'euros del contribuent, pendents de pagament a 31 de juliol del 2015, i que no estiguin aplaçades o suspeses per qualsevol motiu legalment previst.

El llistat s'ha publicat en compliment de l'article 95 bis de la Llei General Tributària. S'ha publicat a la pàgina web de l'Agència Tributària i s'identifica completament els contribuents, ja siguin persones físiques o jurídiques, amb el NIF i el nom complet.