09 de desembre de 2015
09.12.2015
Més creixement en productivitat que en ocupació

Cinc de cada deu euros generats per l'economia catalana provenen del sector industrial

La pèrdua de pes de la indústria tradicional en els últims anys s'ha compensat per l'augment dels serveis a la producció

09.12.2015 | 21:35
Carme Poveda

El sector industrial és la "columna vertebral" de l'economia catalana i cinc de cada deu euros generats a Catalunya es produeixen gràcies a l'activitat industrial. És una de les conclusions de l'estudi 'La nova indústria' de Carme Poveda, presentat pel Departament d'Empresa i Ocupació aquest dimecres. El treball sosté que, durant la crisi, a Catalunya la desindustrialització no ha tingut la intensitat que es creia, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un "extraordinari creixement" (del 44% al 51% del valor afegit brut -VAB- entre 2005 i 2011) que ha permès compensar en part la pèrdua de pes de la indústria tradicional (que ha passat del 21% del VAB el 2005 al 17% el 2011).

La 'nova indústria' té en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que fan possible aquesta producció, com els tecnològics, els financers, el comerç o el transport, entre d'altres. Si es té en compte aquesta 'nova indústria', el pes del sector representa més del el 50% del valor afegit brut de l'economia catalana el 2011. Si no es tenen en compte els serveis que fan possible la producció, el pes de la indústria tradicional és del 20%, l'objectiu que la Unió Europea s'ha marcat pel 2020. Davant d'aquestes xifres, el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig, ha reivindicat que la indústria ha de seguir essent la "prioritat" del govern català i ha assegurat que cal tenir "confiança" perquè hi ha un canvi de tendència en l'economia i "la inflexió ja l'estem consolidant".

Una altra de les conclusions de l'estudi 'La nova indústria, actualització de les dades a partir de les taules input-output de Catalunya' és que el mercat català guanya pes com a proveïdor en la indústria (passa del 43% al 51% entre el 2005 i el 2011), mentre que el mercat estranger perd protagonisme (del 40% al 32%) i les compres a la resta d'Espanya pràcticament mantenen el seu pes, entre el 17 i el 18%. Així, la indústria prefereix es proveïdors ubicats a Catalunya perquè "estan més a prop i n'obtenen un major avantatge competitiu", ha argumentat l'autora del treball, Carme Poveda.

D'altra banda, el conseller Puig ha posat de manifest que la indústria va perdre més valor afegit durant els anys de bonança que durant la crisi. Així, la pèrdua de valor afegit va ser de 5 punts entre el 2001 i el 2007 i d'1,5 punts entre el 2007 i el 2011, ha subratllat Puig. L'estudi també planteja que l'objectiu de reindustrialitzar Catalunya no s'hauria de basar només en fer créixer el pes de la indústria en el VAB, sinó en fer créixer la nova indústria basant-se en la innovació, la tecnologia i el disseny.

Més creixement en productivitat que en ocupació

En l'estudi també s'observa que durant els darrers anys el sector industrial ha crescut més en productivitat que en ocupació. "Això, que en moments de crisi laboral ens podria portar a una certa preocupació, és un indicador positiu", ha assenyalat Felip Puig, qui ha recordat que una major productivitat "ens fa ser més competitius".

I és que l'ocupació industrial també es va recuperant. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el 2014 va augmentar per primera vegada des d'abans de la crisi i durant els tres primers trimestres del 2015, l'ocupació industrial ha crescut un 4,4% en relació amb l'any anterior. Per la seva part, la producció, mesurada a través de l'Índex de Producció Industrial, ha registrat entre el gener i l'octubre d'enguany un creixement del 2,6% en relació al mateix període del 2014. Mentrestant, el VAB del sector industrial ha crescut del 20,3% el 2012 fis al 20,9% el 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook