¡El sector turístic i hoteler tanca el pont de la Puríssima amb bons nivells d'ocupació, per sobre d'anys anteriors, i amb optimisme i bones expectatives de cara al Nadal. L'ocupació mitjana ha oscil·lat entre el 70% i el 90% en el conjunt de Catalunya i amb la sensació entre el sector que la crisi va quedant superada. El Pirineu i l'interior de Tarragona han estat els destins preferits amb ocupacions del 80 i el 90% i en alguns casos els hotels, cases rurals i càmpings han penjat el cartell de complert, mentre que els apartaments turístics de Barcelona i els hotels de la costa de Tarragona han registrat una ocupació més baixa, del 75%.

La sensació ha estat bona en el conjunt del país. A Barcelona, els apartaments turístics han tancat el cap de setmana llarg amb una ocupació mitjana del 75% i amb una irrupció decidida dels turistes residents a l'estat espanyol, segons ha explicat a l'ACN el president de la patronal Apartur, Enrique Alcántara. Alcántara ha assegurat que la crisi protagonitzada pels turistes espanyols "va tocar fons" fa dos anys i que en aquest 2015 la recuperació de l'economia ha estat un fet. Amb aquestes xifres, el president d'Apartur veu amb "optimisme" la campanya de Nadal i Cap d'Any.

Una situació similar ha viscut el sector turístic rural de les comarques centrals, que assegura que aquest pont de desembre ha estat un dels més forts de l'any i l'ocupació s'ha situat entre el 70% i el 90% al Bages, l'Alta Anoia, el Berguedà i Osona. Algunes de les cases rurals fins i tot han penjat el cartell de complet durant aquests dies. La presidenta de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Mireia Bertran, ha explicat que el pont ha anat "més bé que altres anys" i també ha notat que hi ha "uns aires de no tanta crisi".

El balanç turístic en aquest indret de Catalunya ha de tenir en compte el paper que juguen el Mercat Medieval de Vic i la Fira de l'Avet d'Espinelves, ambdues a Osona, que en els darrers anys s'han convertit en un important reclam turístic. Les últimes xifres que es coneixen apunten que l'assistència al Mercat se sol situar en els 300.000 visitants i els 90.000 a la Fira de l'Avet.

En canvi, el sector hoteler de les comarques centrals ha obtingut ocupacions baixes, entre el 20% i el 30%, ja que el seu client majoritari és, bàsicament del sector empresarial. En canvi, el perfil d'usuari de les cases rurals provés de Barcelona i la seva àrea metropolitana i la majoria són famílies que volen gaudir d'uns dies de calma.

La demarcació de Lleida també ha registrat xifres positives aquest pont, amb una ocupació mitjana del 80%, segons ha explicat el president del Patronat de Turisme de Lleida, Juli Alegre. En algunes modalitats d'allotjament s'ha superat fins i tot aquesta xifra, com és el cas del turisme rural i els bungalows, on l'ocupació ha estat del 95%. A aquestes xifres cal sumar el turisme d'esquí, que portarà a una ocupació d'entre el 95% i el 100% als hotels del Pirineu de Lleida i un total de 65.000 forfets venuts, a l'espera de conèixer les xifres d'aquest dimarts.

Amb aquestes xifres, Alegre ha recordat a aquells que tinguin pensat passar el Nadal i el Cap d'Any a Lleia que el nivell de reserves que s'està rebent per a aquests dies a la demarcació és "molt elevat" i els ha animat a decidir-se ràpid perquè tot els fa preveure que es fregarà la "plena ocupació".

Al Pirineu gironí, els hotels del Ripollès i, sobretot, de la Cerdanya, han arribat al 80% d'ocupació. Hi ha ajudat l'obertura de les estacions d'esquí, tot i que encara hi ha poca neu i la que permet baixar per les pistes s'ha fabricat amb canons artificials. En el cas de les cases rurals, però, hi ha establiments on s'ha arribat a penjar el cartell de complert. Els turistes han concentrat les estades entre dissabte i diumenge. No hi ha estrangers, sinó famílies d'arreu de les comarques gironines, de Barcelona ciutat o de l'àrea metropolitana que aprofiten aquests dies per agafar-se un respir. "Hem complert expectatives, tenint en compte que l'obertura de La Molina i Masella és un gran dinamitzador, però que no tothom ve per esquiar", ha explicat la vicepresidenta de l'Associació d'Hostaleria de la Cerdanya, Núria Vidal.

Finalment, els allotjaments del Camp i l'Ebre també han superat les expectatives d'ocupació turística. Els hotels de la costa han registrat una xifra molt similar a l'any passat, d'un 75%, amb puntes de més del 90%. El mateix ha passat als càmpings, sobretot els d'interior, on els bungalous han fet el ple durant el cap de setmana. Tot plegat, unes xifres molt similars a les de l'any passat, a les quals han contribuït la celebració d'un open de balls esportius a Salou -que ha portat al municipi un gran nombre de ballarins, jutges i aficionats- i la campanya de Nadal de PortAventura.

A les cases rurals de les Terres de l'Ebre han assolit ocupacions d'entre el 90 i el 100% gràcies a les reserves d'última hora. Imma Masià, portaveu d'Ebrerural, ha celebrat que durant el cap de setmana han fet el ple, mentre que dilluns i dimarts han rondat el 90%. La seva principal por era que la gent optés per viatjar a destinacions de muntanya, aprofitant l'obertura de les pistes d'esquí, i esperaven un pont "no gaire bo" que "al final ha estat força alegre", ha manifestat Masià.