El govern espanyol imposarà "controls específics i addicionals" en la transferència del Fons de Liquiditat Autonòmic a Catalunya per garantir la "transparència", el "compliment de la legalitat dels pagaments" i "assegurar que els fons es destinen a l'activitat que tenen prevista", tal com ha anunciat la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta ha justificat la mesura per la rebaixa de la nota del deute per part de diverses agències creditícies, per la "indeguda comptabilització" dels 1.318 milions d'euros gastats en anys anteriors i que s'han de declarar aquest 2015 i per les algunes "manifestacions declarant entre altres l'impagament dels deutes a les farmàcies".

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha justificat la "condicionalitat específica" i les "obligacions especials" que s'imposaran a Catalunya per la seva "singularitat" i per la necessitat que hi hagi "igualtat entre els espanyols en la recepció de serveis públics".

Garantir que "ni un euro" es destini a "activitats il·legals" i "contra la Constitució"

"La condicionalitat vol garantir que ni un euro del pressupost de la Generalitat" vagi a "activitats il·legals" o a "plantejaments que van contra les nostres lleis i la nostra Constitució", ha reblat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. En aquest sentit, el ministre ha fet referència a algunes declaracions de representants públics catalans "sobre l'incompliment de la normativa" estatal. "Catalunya està en una situació especial i en risc per la situació general, raó per la qual disposa d'una condicionalitat específica", ha subratllat el ministre.

Concretament, el ministeri d'Hisenda controlarà obligarà el Departament d'Economia a establir una connexió telemàtica amb la FAJE, des d'on es paguen les factures electròniques, per "assegurar la traçabilitat del recorregut de la factura i el seu pagament". A més, l'interventor de la Generalitat haurà d'informar mensualment el ministeri del pagament de les factures. D'altra banda les operacions d'endeutament "s'aprovaran operació per operació" i l'Estat "prestarà l'empara necessària als treballadors públics per a l'execució d'aquestes mesures".

Montoro nega que s'hagi intervingut Catalunya

Montoro ha estat taxatiu a l'hora d'assegurar que el govern espanyol "no té intervinguts els comptes de la Generalitat de Catalunya ni de cap altra administració". "Els procediments oberts aquesta legislatura han permès que es redueixi el dèficit públic del país i hem complert amb els objectius de la senda", ha dit Montoro, i malgrat que "és veritat que hi ha hagut desviacions" cal destacar la importància que "el total quadra".

Segons el ministre, el resultat de tots els procediments que l'Estat ha posat en marxa és positiu, i per tant "no hi ha necessitat" de fer aquesta intervenció, però sí que cal garantir que amb aquests diners no es finança cap "activitat il·legal" i que els funcionaris "no se senten obligats o pressionats" per cap situació política. Tot plegat, ha conclòs, s'ha fet, "respectant l'autonomia financera i pressupostària"

La Generalitat no ha destinat diners del FLA a "vel·leïtats independentistes"

El ministre ha anat més enllà i ha assegurat que la Generalitat no ha destinat cap part dels 52.000 milions d'euros que l'Estat ha destinat fins ara al FLA a Catalunya per impulsar el procés. "Puc garantir que no ha anat ni un sol euro d'aquests mecanismes a vel·leïtats independentistes i més ocurrències", ha assegurat, perquè "està controlat". "Tots aquests mecanismes estan condicionats i precisats, i som capaços de dir exactament on ha anat cada euro", ha sentenciat.