L'economia catalana segueix recuperant-se però a un ritme una mica més lent. Segons les dades provisionals del Departament d'Economia i l'Idescat, el PIB de Catalunya va créixer un 0,8% entre el juliol i el setembre, dues dècimes menys que l'1% registrat en el segon trimestre. La lleugera correcció a la baixa del tercer trimestre es deu en bona part a la manca de dinamisme de l'economia a la zona euro i de l'economia internacional en general. D'altra banda, el creixement accelera en relació a un any enrere i el PIB interanual va assolir una taxa del 3,6%, set dècimes més que el trimestre anterior. Per sectors, els serveis i la construcció lideren el creixement interanual.

L'economia catalana va créixer un 1% en el primer i en el segon trimestre, però en el tercer ha rebaixat l'increment del PIB fins al 0,8%. Tot i que la recuperació perd una mica de força, els nivells de creixement que s'estan registrant no s'assolien des d'abans de la crisi.

En termes interanuals, la construcció és la que acumula un creixement més fort, del 5%, gràcies a la millora del subsector de l'habitatge, si bé cal tenir present que els nivells de producció continuen molt baixos després del fort ajust dels darrers anys. Mentrestant els serveis creixen un 3,8% interanual gràcies a les activitats de mercat, en especial el comerç i el turisme. I és que durant els nou primers mesos de l´any, el turistes estrangers han augmentat un 3,2% i la seva despesa un 2,4%.

L´avanç del VAB del tercer trimestre del sector industrial mostra un creixement interanual del 2,6%, la qual cosa representa un avenç d´1,5 punts percentuals respecte als resultats del trimestre anterior. És el tercer any que la producció industrial mostra creixements positius. El creixement de la indústria a Catalunya supera el de la mitjana de la zona euro i el de les seves economies més importants des de mitjan 2013. En els darrers dotze mesos (fins a l´agost) la producció ha augmentat en termes interanuals especialment en les agrupacions sectorials de transformats de cautxú i plàstic, i d´equips elèctrics, electrònics i òptics.

Per la seva part, el sector de l'agricultura segueix registrant decreixement i registra un -0,6% igual que en el segon trimestre.

Aquestes dades corresponen a l'estimació d'avanç que elaboren conjuntament l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement. Les dades definitives del tercer trimestre les publicaran el 23 de desembre.

La previsió de l'Airef, més optimista que la dada de l'Idescat

La dada donada aquest dijous per l'Idescat i el Departament d'Economia és inferior a la previsió que havia fet l'Airef, que va avançar aquest dilluns que el creixement de Catalunya seria del 0,9%, una dècima per sobre del creixement del conjunt de l'Estat. La previsió de la Cambra de Comerç de Barcelona, en canvi, sí que havia estat del 0,8%. En termes interanuals, la predicció de l'Airef coincideix amb la dada avançada de l'Idescat, del 3,6%; i en canvi la Cambra de Comerç estimava que seria del 3,3%.