Felip Puig ha presidir l'entrega de les Distincions als Establiments Històrics que atorga la Cambra de Comerç de Girona. Els premis, que aquest 2015 arriben a la XXXVI edició, han permès afegir a la llista de guardonats divuit noves empreses més. Totes elles han rebut un diploma acreditatiu i una placa de forja que, a partir d'ara, podran lluir a la façana.

El president de la Cambra, Domènec Espadalé, ha subratllat la "garantia de qualitat i servei" que donen les firmes que perduren en el temps. "Al seu darrere hi ha una tradició i una nissaga de persones que s'han esforçat a fer rutllar el negoci, passant tota mena de vicissituds", ha volgut recordar el president.

Espadalé també ha destacat el caràcter heterogeni dels establiments guardonats. No només pel què fa a sectors (n'hi ha de serveis, indústria i hostaleria) sinó també per mida (des de petites empreses familiars fins a la càrnia garrotxina Noel, que exporta a més de 55 països).

Les empreses premiades en aquesta edició són d'arreu de les comarques gironines. La seva història abraça des del mig segle de vida fins, en el cas de la més antiga, els 148 anys (la pastisseria Fàbrega de Figueres). Entre d'altres, aquest 2015 s'han distingit perruqueries, hostals, un estanc, carnisseries i empreses de transports. Estan situades a municipis com Cassà de la Selva (Gironès), Santa Coloma de Farners, Flaçà (Gironès) o Sant Hilari Sacalm (Selva).

El president de la Diputació, Pere Vila, ha destacat l'esforç de les empreses guardonades per haver sabut "resistir moments molt complexos" al llarg de la seva història. "No hem d'oblidar que, durant els darrers 50 i 100 anys, el nostre país ha viscut escenaris molt feridors; i tots aquests establiments els han superat", ha insistit Pere Vila, recordant també el paper de les noves generacions familiars que han agafat el relleu al capdavant de les empreses.

Per últim, i abans de l'obligada foto de família, el conseller Felip Puig ha volgut fer-se ressò dels sentiments "d'emoció, vivència de records i també orgull" que han de tenir aquests divuit establiments històrics. El titular d'Empresa ha recordat que, tot i que avui dia la paraula emprenedoria "estigui de moda", totes les empreses premiades han aplicat aquesta fórmula al llarg dels anys i fins avui dia.

"No és fàcil adaptar-se a les tendències dels mercats que impacten sobre els models de negoci, ser capaços d'innovar i de superar situacions molt difícils", ha dit el conseller. Puig ha posat les divuit empreses com a exemples de relligar "tradició amb modernitat", molt sovint amb "els valors intangibles que té cada família que hi ha al darrere", i ha assegurat que la Generalitat estarà sempre al costat de totes elles.

"Avui més que mai, tenim clar que el futur passa perquè les empreses creïn llocs de treball i ens continuïn projectant", ha dit el conseller d'Empresa i Ocupació. "El model d'empresa familiar, industrial, comercial o de serveis és el fonament de la nostra economia productiva, i aquest reconeixement crec que ens omple d'orgull i al mateix temps ens dóna confiança de cara al nostre futur com a país", ha conclòs Puig.