El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya han denunciat que la Generalitat els ha comunicat que no els pagarà els medicaments fins que rebi un FLA extraordinari per fer front al deute, un fons que segons el Departament d'Economia ja està aprovat pel govern espanyol i que només ha de transferir. Si els farmacèutics no cobren la propera factura el 5 de novembre, el deute superarà els 330 milions d'euros corresponents al juliol (121,5 MEUR), a l'agost (100 MEUR) i al setembre (112,5 MEUR). Els professionals sanitaris també han criticat que aquesta situació ja es va donar a l'abril i han acusat l'administració de "manca de responsabilitat i de compromís".

En un comunicat, els farmacèutics han recordat que ja porten quatre anys patint retards en el pagament dels medicaments i han afirmat que la inestabilitat del 2015 ha estat encara superior. En aquest sentit, els fàrmacs s'estaven pagant a 90 dies de retard en relació a la data de a factura i amb aquest ajornament el pagament s'allargarà fins als quatre mesos.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha considerat "inexplicable" que siguin els professionals sanitaris els qui hagin de garantit l'accés als medicaments "perquè les Administracions no compleixen amb les seves responsabilitats".

D'altra banda, els professionals han lamentat que en els darrers dotze mesos el volum de factures de medicaments dispensats i sense pagar ha fluctuat fins a tres vegades, ja que el desembre del 2014 va passar d'un a dos mesos acumulats, al febrer de dos a tres mesos; a l'abril es va tornar a reduir a dos mesos després de l'arribada d'un FLA extraordinari i amb l'impagament d'ara tornarà a ampliar-se a res.