El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha avançat aquest divendres que l´entitat financera deixarà d´aplicar clàusules sòl als préstecs hipotecaris que té signats amb els seus clients. En la roda de premsa de presentació de resultats, Gortázar ha valorat en 220 milions d´euros anualitzats el cost d´aquesta mesura, tot i que ha matisat que el 80% d´aquesta quantitat ja es reflecteix en els resultats d´aquest tercer trimestre. El conseller delegat de CaixaBank ha destacat que l´entitat ha revisat les clàusules sòl "proactivament i amb generositat", però ha indicat que la mesura no preveu restituir les quantitats ja cobrades amb anterioritat per aquest concepte als seus clients.

Gortázar ha recordat que CaixaBank comptava amb 200.000 clients amb contractes que incloïen clàusules sòl, d´un total d´1,3 milions de clients amb préstecs hipotecaris, i ha recordat que la majoria d´aquests usuaris venen en la seva gran part de les absorcions de Banca Cívica i Caixa Girona, ja que CaixaBank "no ha fomentat" aquesta pràctica que estableix un mínim a pagar en les quotes hipotecàries, encara que els interessos de referència determini una quantitat inferior.

"Durant els anys 2013 i 2014 es van revisar cas per cas totes les clàusules, per assegurar de corregir problemes de transparència en la seva aplicació, tal i com va dictaminar en el seu moment el Tribunal Suprem", ha assenyalat el conseller delegat de CaixaBank. Gradualment, a partir de l´aprovació del codi de bones pràctiques del sector bancari al qual es va acollir l´entitat catalana, CaixaBank va eliminar les clàusules als clients més vulnerables i posteriorment ho ha anat fent progressivament a la resta de clients, començant pels de menors ingressos, fins arribar al 94% de clàusules eliminades.

De totes maneres, Gortázar ha recordat que "no es tracta de restituir les quantitats cobrades en el passat per aquest concepte" als clients de crèdits hipotecaris amb clàusules sòl. Tanmateix, la qüestió de la validesa d´aquesta controvertida pràctica bancària està en mans de la justícia en aquests moments. Si hi hagués una sentència judicial que obligués l´entitat a retornar retroactivament els imports ingressats per les clàusules sòl, el dirigent de CaixaBank s´ha limitat a dir que caldrà "estudiar i acatar" el que dictin els tribunals.

CaixaBank va "pel bon camí"

Durant la roda de premsa, el conseller delegat de l´entitat catalana també ha valorat els resultats de CaixaBank del tercer trimestre. Gortázar ha celebrat que totes les línies d´ingrés del banc "van pel bon camí" en "un any 2015 de fora recuperació del resultat". Sobre la solvència de l´entitat, Gortázar ha remarcat que "sortim bé a la foto ara i hi sortirem bé d´aquí uns anys quan els requisits siguin més exigents".

El responsable de l´entitat també s´ha referit a les comissions de dos euros per als clients aliens que utilitzin els seus caixers automàtics. Segons el conseller delegat de CaixaBank, la mesura "no ha tingut impacte en els ingressos per comissions bancàries, ja que les comissions dels caixers són una part molt petita del total que opera CaixaBank". Gortázar ha indicat que la comissió dels caixers "no era una decisió orientada a guanyar més diners, sinó en posar en valor la nostra xarxa de caixers automàtics, que és la més extensa de l´estat espanyol".

CaixaBank va obtenir un benefici de 996 milions d´euros durant els nou primers mesos del 2015, un 57,3% més que durant el mateix període de 2014. El resultat es basa en la reducció de les dotacions per a insolvències i en la millora d´ingressos. L´activitat comercial ha permès generar ingressos (6.316 milions de marge brut, un 15,1% més) i s´ha vist reforçada per la incorporació de Barclays, que ha impulsat el creixement del marge d´interessos (+7,6%), els ingressos per comissions (+11%), els crèdits sobre clients (+6%) i els recursos de clients (+6,5%). Caixabank també ha registrat un descens de la morositat en el trimestre, fins a situar-se en el 8,7%.