El rebut de la llum d'un usuari mitjà amb les tarifes vigents s'ha incrementat un 8% entre gener i setembre d'aquest 2015 en relació al mateix període de l'any passat, segons ha denunciat aquest dijous l'associació Facua-Consumidors en Acció. D'aquesta manera, la factura mitjana de la llum ha passat de 71,27 a 76,97 euros mensuals, impostos indirectes inclosos, que suposa un increment de 5,7 euros. En un any, el rebut s'ha encarit 68,4 euros.

En relació al preu del quilowatt per hora (kWh) d'energia consumida, la mitjana entre l'1 de gener i el 30 de setembre de 2015 ha estat un 10,3% més cara que durant els nou primers mesos de l'any passat i ha passat de 14,21 cèntims/kWh (11,17 més impostos) a 15,67 cèntims/kWh (12,32 més impostos).

Facua critica que la lleu baixada en la part regulada de les tarifes que es va fixar a l'agost representa "un pedaç que no soluciona" l'encariment "injustificat" de la llum a l'Estat. L'associació lamenta que el govern espanyol "legisli per beneficiar" les companyies elèctriques "en lloc d'intervenir el sector amb una tarifa totalment regulada que es fixi periòdicament sobre la base dels costos reals de la producció energètica".

Nou sistema de facturació

El nou sistema de facturació horària de la llum entra en vigor aquest dijous 1 d'octubre per a aquelles llars acollides al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) i que disposin d'un comptador elèctric intel·ligent integrat a la xarxa i amb capacitat de mesura a distància. El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme calcula que més de deu milions d'usuaris es beneficiaran del nou sistema de facturació, mentre que a la resta se'ls seguirà aplicant el model actual, en funció d'un perfil de consum mitjà. Així, el nou sistema no afectarà a tots els petits consumidors d'electricitat fins el 2018, quan el Ministeri preveu que s'hagi renovat els 27 milions de comptadors que funcionen a tot l'Estat.