L'economia espanyola ha crescut entre el juliol i el setembre un 0,8% intertrimestral, lleugerament per sota de l'1% del segon trimestre i del 0,9% del primer, segons estima el Banc d'Espanya en el Butlletí Econòmic publicat aquest dimecres. "Durant el tercer trimestre, l'economia espanyola va prolongar la seva fase d'expansió, si bé a un ritme més atenuat que la primera meitat de l'exercici", ha assenyalat el regulador bancari, que ha estimat que, de setembre del 2014 a setembre del 2015, el PIB ha augmentat un 3,4%. El creixement ve impulsat sobretot per la demanda interna, que ha crescut un 1,1%, mentre la demanda externa s'ha contret un 0,3%.

La tendència d'un creixement impulsat per la demanda interna mentre l'externa registra taxes negatives o planes és una constant dels últims trimestres. En aquest sentit, el Banc d'Espanya destaca que "en els darrers mesos s'ha produït un empitjorament de l'entorn exterior pels efectes de la desacceleració de la Xina". Amb tot, el regulador bancari espera que l'empitjorament dels mercats d'exportació es compensi amb la baixada dels preus del petroli i les matèries primes, la prolongació de la millora de les condicions de finançament i les reduccions en impostos anunciades pel govern espanyol.

Aquestes dades fan que el Banc d'Espanya reafirmi les estimacions que va fer al juny, d'un creixement del 3,1% al llarg del 2015 i del 2,7% el 2016. Per la seva part, la previsió del govern espanyol per al 2015 és un pèl superior, del 3,3%.

Pel que fa als preus, l'organisme presidit per Luis María Linde pronostica que l'IPC a l'estat espanyol podria acabar l'any amb una taxa interanual lleugerament positiva, tot i que acabaria retrocedint un 0,5% en la mitjana anual.