Un estudi de la Universitat de Còrdova demostra que la utilització de l'enemic natural de la mosca de l'olivera, el fong entomopatògen Metarhizium brunneum, podria reduir-ne la població entre un 50% i un 70%. La mosca de l'oliva està considerada com la plaga més difícil de controlar al sector oleícola català. Durant el 2013 i el 2014, s'estima que va provocar una reducció anual d'un 20% de la collita a tot Catalunya, és a dir entorn d'unes 6.000 tones d'oli, que tindrien un valor d'uns 18 milions d'euros. JARC-COAG organitza aquest dissabte una jornada en el marc de la 61a Fira de Sant Miquel de Lleida, amb la participació del catedràtic responsable de l'estudi, Enrique Quesada.

La mosca de l'olivera s'ha convertit en una de les plagues més perjudicials per a aquest cultiu, segons l'organització agrària JARC-COAG. Aquest insecte entra dins les olives per reproduir-se, i les seves larves s'alimenten d'aquest fruit, fet que provoca que majoritàriament acabin caient de l'arbre. Segons el Departament d'Agricultura, el 2013 i el 2014 s'estima que va provocar una pèrdua anual d'un 20% de la collita a tot Catalunya. Les comarques més afectades continuen sent el Baix Ebre i el Montsià, que al 2013 van tenir un 70% d'olives picades, i el 2014 un 50%, però aquest problema també afecta a la resta de zones productores de Catalunya.

La dificultat de control de la plaga és causada, sobretot, per la variabilitat del conreu i l'alta mobilitat de la mosca, que pot arribar a recórrer 40 quilòmetres en un dia. Però també hi contribueix els efectes del canvi climàtic, la limitació dels tractaments aeris en comarques com ara el Baix Ebre i el Montsià, o la reducció general d'autoritzacions d'ús a Europa de productes fitosanitaris, remarquen des de JARC-COAG.

Actualment, la mosca de l'olivera es pot combatre a través de tractaments aeris, però la directiva europeu d'ús sostenible de plaguicides en limita el seu ús a causes molt justificades i, "és molt probable que a la llarga s'acabaran prohibint", segons l'organització agrària. A més, les retallades pressupostàries dels últims anys han reduït el nombre d'aquests tractaments, als quals el Ministeri d'Agricultura no hi aporta diners des del 2011. També existeixen ajuts agroambientals adreçats als productors per dur a terme el que s'anomena lluita alternativa. Aquest suport econòmic està inclòs en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), i enguany s'inicia una nova línia per Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), "però el pressupost general disponible és totalment insuficient per donar resposta a les necessitats dels productors", lamenten des de JARC-COAG.

Davant d'aquesta situació, la Universitat de Córdoba, en col·laboració amb altres institucions d'Andalusia i Catalunya, han realitzat un estudi "que s'adequa als principis de sostenibilitat ambiental europeus establerts en la gestió integrada de plagues". Aquest demostra que un fong pot convertir-se en un instrument útil per combatre la mosca de l'oliva. Es tractaria del Metarhizium brunneum, un enemic natural d'aquest insecte, i sobretot, de les seves larves. El fong s'aplica a la base de les oliveres per eliminar les larves de tercera edat, que són les que abandonen el fruit i cauen a terra per formar les pupes, que donarien pas a l'insecte adult. L'estudi conclou que amb només dues aplicacions l'any, aquest fong pot protegir l'arbre durant un període més llarg, reduint la població d'insectes adults amb vista a la següent campanya entre un 50% i un 70%.

JARC-COAG organitza una jornada aquest dissabte a la tarda a la Fira de Sant Miquel de Lleida per fer arribar aquest nou mètode de lluita als productors. L'acte comptarà amb la presentació del catedràtic de la Universitat de Còrdova i responsable de l'estudi, Enrique Quesada. Durant la jornada també es tractaran altres problemàtiques relacionades amb la sanitat vegetal en olivera, com és la Xylella Fastidiosa, una malaltia que encara no ha afectat Catalunya, però que ha comportat greus pèrdues a altres zones del sud d'Europa, principalment a Itàlia. En aquest cas, serà el cap del servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, qui exposarà el pla europeu i estatal establert per controlar aquesta greu malaltia, que un cop detectada s'eradica amb l'arrencada de l'arbre.