Ministeri d'Economia preveu sotmetre a audiència pública en dues setmanes una ordre ministerial per impedir que els bancs puguin cobrar per dues bandes les comissions per treure diners als caixers. Abans de fer efectiva la prohibició, però, el Ministeri es reunirà amb el sector i espera rebre les aportacions dels bancs, que podran presentar al·legacions. Per elaborar l'ordre, l'equip del ministre De Guindos demanarà al Banc d'Espanya i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que li enviïn les seves propostes.

Segons fonts del Ministeri, el criteri de l'executiu espanyol és que no es pot cobrar una doble comissió per treure diners als caixers automàtics. L'objectiu, asseguren, és minimitzar el cost per a l'usuari d'aquest servei.

El govern espanyol esperava que el Banc d'Espanya actués primer en aquesta qüestió però ja va advertir aquest dimecres que si no ho feia estava disposat a prendre les regnes de la qüestió per impedir que els bancs cobrin per dues bandes els clients que treuen diners als caixers que no són de la seva entitat.

Fins ara els usuaris dels caixers que no formaven part de la xarxa de la seva entitat ja pagaven una comissió que els cobrava el seu banc. Aquest estiu, però, alguns bancs com Caixabanc van començar a cobrar també per l'ús dels seus caixers, de manera que els clients pagaven a dues bandes.

Aliança contra la doble imposició

Aquest dimecres, però, una dotzena d'entitats de la xarxa Red 6.000, Bankia i Sabadell van anunciar un acord perquè els seus clients no hagin de pagar dues vegades per treure diners. En total sumen 17.730 caixers, el 40% dels que hi ha a l'Estat. Fora d'aquest acord queden entitats com el Santander, Caixabanc i el BBVA, que tenen prop de la meitat dels caixers de l'Estat.