Cada vegada, més control per part del Ministeri d'Hisenda. L'últim exemple de la pressió de l'Estat cap a les administracions locals s'ha produït aquest estiu, ja que Hisenda ha enviat un document d'onze pàgines als ajuntaments perquè detallin les retallades que preveuen executar aquest any i el 2016. Es tracta d'una "guia d'instruccions" que, evidentment, també han rebut els consistoris gironins. Des de l'Ajuntament de Girona, es confirma que Hisenda ha fet arribar aquest document. També des de l'Ajuntament de Figueres, mentre que des de la Diputació de Girona no hi ha constància que s'hagi rebut.

Pel que fa al contingut d'aquesta guia, conté una sèrie de taules que canvien en funció de si les administracions tenen menys de 5.000 habitants o superen aquest llindar. Així, els consistoris amb més de 5.000 veïns són els que estan obligats a aportar més dades. Per tant, tenen més fiscalització i pressió per part d'Hisenda. Per exemple, un dels apartats que s'ha de concretar correspon als diners extres que preveuen recaptar els ajuntaments a través de "modificacions polítiques". El cas és que l'Estat ha demanat a les administracions locals que quantifiquin els ingressos que calculen obtenir a través de l'increment d'impostos i la supressió de bonificacions.

A més, els taules del document d'Hisenda també sol·liciten als consistoris que especifiquin la seva previsió d'ingressos en diferents capítols, tant d'enguany com de l'any vinent. Així, pel que fa als tributs, els ajuntaments han d'anunciar de manera individual la quantitat que es calcula recaptar mitjançant l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), entre altres. Aquesta informació que les administracions locals han de facilitar a l'Estat també ha d'incorporar les diferents entitats i societats que formen part dels consistoris.

En el cas de les despeses, Hisenda també ha demanat que es detallin una sèrie de partides per a aquest any 2015 i el proper 2016. Tal com es pot observar a les taules que es reprodueixen en aquest article, que són extretes del document que ha tramitat l'Estat, el primer quadre que han d'omplir els ajuntaments fa referència a quant preveuen estalviar a través de la "reducció de costos de personal", incloent-hi tant la rebaixa de sous com la disminució d'efectius. Una altra de les dades que han de facilitar els consistoris és la reducció d'assessors. Sobre això, cal recordar que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (ARSAL) estableix el límit de càrrecs de confiança dels quals pot disposar cada ajuntament, en funció de la dimensió del municipi.

Últim dia d'entrega

Pel que a la data d'entrega d'aquest document d'onze pàgines, segons es detalla a la mateixa guia, avui 14 de setembre a les 24.00 hores finalitza el termini perquè les administracions locals lliurin a Hisenda els diferents quadres omplerts. Des de l'Ajuntament de Girona s'explica que s'està treballant en aquest document, que es preveu entregar dins el termini fixat per l'Estat. En la mateixa línia es troba l'Ajuntament de Figueres. La seva alcaldessa, Marta Felip, afirma que el consistori pot donar la informació que sol·licita Hisenda. "És una informació orientativa que, de cara a l'any 2016, en alguns casos no variarà, com pot ser la partida dels càrrecs eventuals", afegeix Felip.

Tot i això, l'alcaldessa de Figueres alerta que en aquells consistoris on s'hagi produït un canvi de govern -després de les eleccions municipals del maig- haurà estat més difícil poder concretar la informació requerida per l'Estat. "En un any d'eleccions municipals, és inoportú fer aquesta petició", considera Felip, que destaca que la sol·licitud per part d'Hisenda s'emmarca en la línia dels últims quatre anys del Govern espanyol, de demanar que es retalli la despesa pública i de controlar si realment els ajuntaments "han fet els deures".