El secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha denunciat aquest dimecres que Catalunya encara ha de recuperar 400.000 llocs de treball per situar-se als mateixos nivells d'ocupació que abans de la crisi. Segons l'Informe d'ocupació 2007-2015 elaborat pel sindicat, en els darrers vuit anys s'ha incrementat la temporalitat, la parcialitat i la durada dels contractes, amb una progressiva substitució dels llocs de treball a la indústria pel sector serveis, que sol oferir treballs amb condicions més precàries. "Amb una contractació més temporal, més parcial i de menor durada que ara fa vuit anys, no hi ha recuperació econòmica", ha sentenciat Ros durant una roda de premsa.

Per sectors, els serveis ja han gairebé recuperat aquest 2015 el nombre d'afiliats a la Seguretat Social que hi havia el 2007, mentre que la indústria no repunta i es troba amb 160.000 afiliats per sota que ara fa 8 anys, l'equivalent a un 26% menys entre 2007 i 2015. "Això és la constatació que en aquest país s'està substituint la indústria pels serveis", ha advertit Ros durant la roda de premsa. Tanmateix, entre el primer semestre de 2014 i el mateix període de 2015, el nombre d'afiliats a la indústria ha crescut un 2,16%.

Un sector com la construcció, que ha perdut el 56% dels afiliats entre 2007 i 2015, ha començat a recuperar-se en termes d'ocupació en els darrers dotze mesos, amb un creixement del 6,1% i gairebé 10.000 treballadors. L'agricultura ha incrementat un 23% el seu nombre d'afiliats, però en nombres absoluts la dada és poc significativa, ja que només representa 6.277 llocs de treball addicionals.

Per contra, Ros ha denunciat que els sectors que més creixen en nombres absoluts pel que fa al nombre d'afiliats a la Seguretat social són les branques de l'economia que ofereixen més precarietat laboral. Al conjunt de l'economia, la contractació indefinida ha caigut un 35% (88.264 contractes menys), mentre que la contractació temporal ha baixat un 1,36% (15.799 contractes menys). Per sectors, la contractació indefinida ha caigut en totes les branques, destacant els casos de la construcció (-69%), la indústria (-42%) i els serveis (-28%).

Més temporalitat i parcialitat

L'informe de la UGT mostra que la contractació temporal ha augmentat del 82% al 87% del total entre 2007 i 2015, mentre que la indefinida ha baixat del 18% al 13%. Sobre la tipologia de la jornada, l'estudi mostra que augmenta la contractació parcial: els contractes a jornada completa han passat del 74% al 60% entre 2007 i 2015, mentre que els contractes a temps parcial han passat del 25% al 39% del total durant aquests vuit anys.

Ros ha denunciat que l'increment de la temporalitat i la parcialitat genera una bossa de treballadors en precari que no obtenen de la seva feina prou recursos per subsistir, alhora que en aquests llocs de treball menys protegits es donen més casos de frau per part de l'empresari, que exigeix més hores de les estipulades en el contracte. A més, el representant de la UGT ha conclòs que el 91% dels contractes temporals té una durada inferior als 3 mesos.

Com a conclusió, Ros ha reclamat mesures com la derogació de la reforma laboral, l'impuls de polítiques industrials i més protecció social per superar aquests problemes i ha reclamat als partits polítics que es posicionin en aquest sentit davant de les eleccions catalanes del 27-S i dels comicis espanyols que s'han de celebrar en els propers mesos.