Capgirar els números i recuperar el turisme britànic a la Costa Brava i a la del Maresme. Amb aquest objectiu, el touroperador Jet2Holidays i l'agència NT Incoming portaran a l'aeroport de Girona sis vols setmanals que enllaçaran Vilobí d'Onyar amb Glasgow, Newcastle i Manchester. Les rutes operaran durant els mesos d'estiu (d'abril a setembre) i es calcula que hi volaran fins a 37.000 turistes, que després s'allotjaran en hotels del litoral. Des del sector s'aplaudeix la iniciativa perquè, a més d'impulsar un turisme -el britànic- que va ser pioner a la Costa Brava i que en els darrers anys ha anat a la baixa, les noves rutes contribuiran a pal·liar la davallada de visitants russos.

Els britànics van ajudar a impulsar la Costa Brava com a destinació turística. Però en els darrers anys, aquests visitants havien anat a la baixa i s'inclinaven per altres destinacions a l'hora de buscar el sol i platja (com ara Grècia o el nord d'Àfrica) atrets per la seva oferta hotelera i els preus.

Ara, però, es volen capgirar els números i atreure altre cop els anglesos cap a la Costa Brava i el litoral del Maresme. Qui lidera aquesta recuperació és el touroperador Jet2Holidays i l'agència NT Incoming, que l'estiu vinent preveuen obrir tres noves rutes des de l'aeroport de Girona fins a les illes britàniques. Els vols operaran entre els mesos d'abril i setembre, coincidint amb temporada alta, i n'hi haurà dos per setmana des de Glasgow (Escòcia), Newcastle i Manchester.

Jet2Holidays i NT Incoming preveuen que els avions puguin arribar a portar fins a 37.000 turistes britànics, que s'allotjaran en hotels de la Costa Brava (des de Roses fins a Tossa) i del litoral del Maresme. "La Costa Brava és una gran destinació que té molt per oferir", concreta el director general de Jet2Holidays, Steven Heapy.

Heapy explica que entre els motius que els han portat a fletar aquests sis vols setmanals es troben, entre d'altres, la reconversió hotelera i l'increment de poder adquisitiu del turista britànic. Però tampoc amaga que els recents atemptats a Tunísia també hi han tingut a veure. "Ara hi ha preferències per destinacions segures, i la Costa Brava és perfecta", concreta.

Turisme familiar atret per la platja

Els turistes que a partir de l'estiu del 2016 agafin aquests vols s'allotjaran en hotels de nord a sud de la Costa Brava (Roses, Platja d'Aro, l'Estartit, Lloret de Mar i Tossa) i també de l'alt Maresme (Calella, Pineda, Malgrat de Mar i Santa Susanna). Sobretot, vindran atrets per les platges i el bon temps.

Segons concreta el director general de Jet2Holidays, el ritme de reserves "i les vendes que ja s'estan fent són molt encoratjadores". Tot i que l'oferta s'obre a tot tipus de turistes, molts d'ells seran famílies que s'allotjaran en hotels d'entre 3 i 4 estrelles. Es calcula que s'estaran aquí durant una setmana, gastaran uns 120 euros diaris i combinaran la platja amb visites a Barcelona.

Contrapès al descens de russos

Per la seva banda, el director d'NT Incoming, Joan Pascual, recorda que recuperar el mercat britànic és una aposta segura, perquè "es manté com el segon emissor més important de turistes d'Europa i com un dels primers de tot el món".

Pascual creu que, paradoxalment, l'auge de Ryanair a Girona va ser un dels motius que va portar els touroperadors anglesos a apostar per altres destinacions, enduent-se'n també el turisme. "Es van enfadar amb les subvencions i van deixar de venir a la Costa Brava; ara, però, amb el desembarcament de l'aerolínia al Prat ho han volgut tornar a provar, i les vendes marquen que la decisió és bona", concreta.

El director d'NT Incoming també explica que la recuperació del turisme britànic farà de contrapès a la davallada del rus que ha viscut el territori. "Crec que en qüestió de dos a tres anys tornarem a tenir un volum important de turistes anglesos; ara bé, serà difícil que arribin a suplir allò que van representar els russos", indica Pascual.

Per això, al costat dels britànics, el director avança que s'ha de treballar per recuperar altres turistes, inclosos els russos. "Sincerament, jo crec que en un parell d'anys tornaran a visitar-nos, quan la situació econòmica al seu país s'arregli", explica.

Revitalització de l'aeroport

Sigui com sigui, l'aposta de Jet2Holidays i NT Incoming s'aplaudeix des del sector turístic gironí. No només perquè portarà més visitants al litoral, sinó també perquè ajudarà a recuperar vols a Vilobí d'Onyar. "L'aeroport pateix perill d'estancament i ara, amb aquests sis vols setmanals, viurà una important revitalització", assegura la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Marta Felip.

Felip també recorda que els turistes britànics no només s'allotjaran a la Costa Brava centre i sud (on ho solien fer) sinó que també s'estaran en hotels de l'Alt Empordà. "L'increment de turistes britànics també es viurà a Roses i a Cadaqués, per exemple", indica la vicepresidenta.

Jet2Holidays i NT Incoming han donat a conèixer la previsió de vols en el marc d'un congrés que ha reunit els directors generals de les dues companyies amb més de 150 hotelers i empresaris del sector turístic. La trobada s'ha fet al Teatre de Lloret de Mar (Selva).

Precisament, aquests dies els hotels del municipi bullen amb les entrades i sortides dels turistes que hi passen les vacances. Un d'ells és en Bob Howard, que s'allotja al Plaça París. Va arribar divendres i passa una setmana de vacances amb la família. Sobretot, vol relaxar-se i aprofitar per anar a la platja.

Ell ha volat des de Luton amb Ryanair i ha aterrat a l'aeroport de Vilobí d'Onyar. Com que viu a pocs quilòmetres de l'aeroport britànic, explica que li ha anat bé fer servir la connexió. "Però apostar per obrir noves rutes sempre és millor, i de totes totes crec que els vols des de Glasgow, Newcastle i Manchester ajudaran a portar més turistes britànics; nosaltres, per exemple, pensem tornar a venir a la Costa Brava per passar-hi les vacances", conclou.