La companyia Ryanair, la principal aerolínia de l'aeroport de Girona-Costa Brava, defensa que els tres aeròdroms on opera (a part de l'equipament de Vilobí d'Onyar, hi ha Barcelona i Reus) són «perfectament compatibles», si bé defineix tant Girona com Reus com destins «turístics» que tenen una alta estacionalitat. En una entrevista concedida a Efe, el director de Vendes i Mercadotècnia de Ryanair a Espanya, José Espartero, juntament amb el responsable de Noves Rutes de la companyia, Luis Fernández-Mellado, coincideixen a assegurar que el Prat és «un destí estratègic» per a l'aerolínia on preveu créixer els anys vinents, tant en vols nacionals com internacionals.

Espartero reconeix que el trasllat de Ryanair a Barcelona va suposar per a l'aeroport de Girona haver de «perdre un ampli volum de passatgers que decidien aterrar a l'aeròdrom gironí pel preu». Malgrat tot, subratlla que el Prat «no és competència de Girona o Reus», ja que «són aeroports molt diferents». Així, es considera que els veritables rivals d'aquests equipaments són altres destins secundaris del voltant d'Europa que, a més, «poden oferir preus més competitius per a les aerolínies».

520 aeronaus l'any 2024

Pel que fa a la previsió de futur, Ryanair preveu transportar un de cada tres passatgers a Europa l'any 2020, i arribar a traslladar 120 milions de viatgers gràcies a l'increment de la seva flota d'avions, que passarà dels 315 actuals a 520 aeronaus el 2024. Fernández-Mellado recorda que la companyia té 72 bases a Europa -entre aquestes, l'aeroport de Girona- i afegeix que Ryanair es defineix com una aerolínia «paneuropea»: pretén ser «igual de forta a Espanya que a Polònia».

Per tant, els 520 avions que tindrà Ryanair el 2024, que ja han estat demanats a Boeing, juntament amb els alts índexs d'ocupació que registren els seus avions (enguany superen el 90%), són «una garantia per a qualsevol aeroport d'Europa», segons els directius.