La Cambra de Comerç de Barcelona creu que l'economia catalana creixerà aquest any 2015 un 3%, per sobre de la previsió del 2,7% feta a l'abril. En canvi, la previsió inicial per al 2016, situada al 3%, s'ha rebaixat ara al 2,8% per la caiguda de les exportacions i de la indústria sobretot. En l'Anàlisi de Conjuntura i Previsions que ha publicat aquest dimecres, la Cambra atribueix el creixement del PIB a la forta demanda interna i al manteniment del preu baix del petroli i la injecció de diners del Banc Central Europeu. L'entitat també calcula que el creixement del segon trimestre d'aquest any ha estat del 2,9% i preveu que aquest tercer trimestre tindrà un creixement del 3,5%.

Segons les estimacions de la Cambra, el creixement del segon i tercer trimestre, del 2,9 i el 3,5% respectivament, superant el 2,6% del primer trimestre, faran incrementar la previsió inicial de creixement del PIB per a tot l'any del 2,7 al 3%. Aquestes millores de previsions es deuen principalment al creixement de la demanda interna i de la inversió, així com l'augment de l'ocupació i la confiança empresarial, mentre que les exportacions tenen un comportament negatiu, tot i que cada cop menys.

El consum privat va tancar el 2014 amb un creixement del 2,5%, i es preveu que s'acceleri fins al 3% aquest 2015. Les vendes en comerç minorista van créixer un 3,3% fins al maig, respecte els cinc primers mesos del 2014. El consum públic, sobretot per la recuperació de la paga doble dels treballadors de la Generalitat, creixerà un 1,9% aquest any, davant de l'1,2% del 2014.

Però el creixement també anirà perdent força cap al 2016, a causa del menor impacte que tindran alguns factors externs positius que van impulsar la recuperació el 2014, com la depreciació de l'euro davant del dòlar i la caiguda del preu del petroli. Tot i així, les polítiques expansives i d'injecció de liquiditat del Banc Central Europeu permetran que el crèdit "torni a fluir amb un cost de finançament més baix", cosa que contribuirà a recuperar la inversió i el consum.

Així, la previsió de creixement del 3% per al 2016 s'ha reduït al 2,8%, el consum privat baixarà una mica fins al 2,9%, mentre que el consum públic creixerà un 1% davant de l'1,9% previst aquest 2015.

Les exportacions, que van créixer un 4,2% el 2014, ho faran un 5,5% aquest any, però un 5,2% el que ve. Les importacions, per contra, van créixer un 8,1% i passaran en dos anys al 6,4% i al 5,8% de creixement aquests 2015 i 2016. Les importacions de béns de consum van créixer un 5,25 fins l'abril.

Els sectors més dinàmics segueixen sent la indústria i els serveis, amb previsions de creixement del Valor Afegit Brut (VAB) per sobre del 3% aquest 2015, però que baixaran per sota d'aquesta xifra l'any que ve. La construcció, que va tenir un decreixement de l'1,5% l'any passat, creixerà un 1,8% aquest any, per primer cop des del 2007, i un 3,2 el que ve, i la majoria d'ajuntaments veuen augmentar les peticions de llicències d'obres.

Un dels indicadors de creixement és que la matriculació de vehicles industrials ha augmentat un 44% de gener a juny respecte el primer semestre del 2014. El consum de ciment també creix per sobre del 10%. Aquest creixement de l'activitat es traduirà en un augment de l'ocupació del 3,1% en termes de llocs de treball equivalents a temps complet.

Demanda interna però també exportació

El president de la Cambra, Miquel Valls, s'ha felicitat que la realitat superi les previsions, i que aquest tercer trimestre l'economia ja agafi "velocitat de creuer". En aquest sentit, ha remarcat que la sortida de la crisi s'ha iniciat pel bon comportament de les exportacions, i sobretot del turisme, però ha reclamat que aquesta internacionalització no sigui "ocasional per la crisi", sinó "estructural". Alhora, però, considera que "una demanda interna sòlida és mostra d'una economia sana i de confiança en el futur".

Joan Ramon Rovira, cap d'Estudis Econòmics de la Cambra, ha explicat que el consum privat intern és bo si hi ha exportacions. Sobre l'important repunt de la construcció, ho veu normal perquè havia caigut molt. A més, considera que el creixement del PIB aquest any és per l'efecte "rebot" de les caigudes anteriors, però el 2016 s'agafarà una "velocitat de creuer" que no superarà el 3% anual, taxa habitual de creixement de Catalunya.