La deducció per maternitat és una altra de les partides que es poden incloure com desgravació fiscal en la declaració de la Renda. Es tracta d'una prestació encaminada a afavorir l'apoderament de la dona al mercat laboral.

En línies generals, es tracta d'una deducció que tenen dret a percebre les mares que treballen amb fills menors de tres anys. Cada fill dóna dret a una deducció, que pot ser de fins a 1.200 euros per cada un d'ells, i que pot ser sol·licitada durant els tres anys següents a la inscripció en el Registre Civil.

Els contribuents de l'IRPF amb dret a aquesta deducció poden sol·licitar l'abonament anticipat de la mateixa. La deducció es calcula de forma proporcional al nombre de mesos en què es donin de forma simultània els requisits previstos, inclòs el mes de naixement i no computant el mes de compliment dels 3 anys, al mateix temps que s'ha de tenir com a límit per a cada fill l'import íntegre de les cotitzacions en aquest període.

Un exemple serveixi per il·lustrar aquesta comparativa. Si una mare cotitza per valor de 800 euros a l'any, té dret a deduir-se només aquests 800 euros per cada fill menor de tres anys. En el seu cas, si té un fill acabat de néixer i un altre de dos anys, es pot deduir 1.600 euros. No obstant això, una dona amb una cotització anual de 1.200 euros o més i amb dos fills de les mateixes edats, es pot deduir fins a 2.400 euros.

La deducció es pot fer efectiva de dues maneres.

-Anticipada. Es calcula cada un dels mesos en què estiguin donats d'alta i cotitzant en el règim corresponent, "amb caràcter general durant un mínim de 15 dies, mitjançant transferència bancària, la quantitat mensual i sense prorratejos de 100 euros per cada fill", segons recull la pàgina de l'Agència Tributària. El model 140 és el que ha de sol·licitar-se per aquesta demanda, disponible així mateix en la web de l'Agència.

-En La mateixa declaració. "Quan es percebi la deducció de forma anticipada no s'ha de minorar la quota diferencial de l'impost", remarca l'Agència. En cas de canvis (cessament de cotització, canvi de domicili, substitució del règim de cotització) s'ha de comunicar a Hisenda. La deducció per maternitat minora la quota de l'IRPF, per la qual cosa si s'ha reclamat el cobrament anticipat no s'ha de minorar aquesta quota.

Finalment, l'Agència recull que en cas de defunció de la mare, o quan la guarda i custòdia s'atribueixi de forma exclusiva al pare, o, si s'escau a un tutor, "aquest tindrà dret a la pràctica de la deducció pendent, sempre que compleixi els requisits previstos per tenir dret a la seva aplicació ".