Aquest mes d'abril les entitats financeres estan redoblant els seus esforços perquè els clients els permetin escanejar els seus DNI, a més d'altra documentació acreditativa dels seus ingressos, com pot ser una nòmina, un resum d'IVA o l'última quota d'autònoms.

Vegem les raons d'això i què pot passar si no fem cas a la petició del banc o caixa d'estalvis.

Normativa de prevenció del blanqueig de capitals

La Llei 10/2010, de 28 d'abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, i la normativa relacionada estableix un gran nombre de mesures per intentar evitar que els diners procedents d'activitats il·lícites o que, simplement, no ha tributat, es "renti" dins del circuit financer.

Una cosa desgraciadament habitual durant la bombolla immobiliària, que el notari sortís de la sala i els compradors donessin un sobre amb una part del preu en "B", és blanqueig de capitals i està molt perseguit.

Quina documentació ens pot demanar el banc?

En relació a la normativa que provoca que els bancs ens demanin el DNI actualitzat i altra documentació, cal esmentar els següents articles:

Article 3: Identificació formal

1. Els subjectes obligats identificaran a quantes persones físiques o jurídiques pretenguin establir relacions de negoci o intervenir en qualsevol operació.

En cap cas els subjectes obligats mantindran relacions de negoci o realitzaran operacions amb persones físiques o jurídiques que no hagin estat degudament identificades. Queda prohibida, en particular, l'obertura, contractació o manteniment de comptes, llibretes, actius o instruments numerats, xifrats, anònims o amb noms ficticis... "

De l'extracte d'aquest article parteix l'obligatorietat de lliurar el DNI a les entitats de crèdit perquè ho escanejar degudament, sent un document fefaent de la nostra identitat.

Article 5: Propòsit i índole de la relació de negocis

Els subjectes obligats obtindran informació sobre el propòsit i índole prevista de la relació de negocis. En particular, els subjectes obligats han de demanar dels seus clients informació a fi de conèixer la naturalesa de la seva activitat professional o empresarial i adoptar mesures dirigides a comprovar raonablement la veracitat d'aquesta informació.

Aquestes mesures consisteixen en l'establiment i aplicació de procediments de verificació de les activitats declarades pels clients. Aquests procediments tindran en compte el diferent nivell de risc i es basaran en l'obtenció dels clients de documents que guardin relació amb l'activitat declarada o en l'obtenció d'informació sobre aquesta aliena al mateix client. "

En base a l'anterior article, les entitats de crèdit ens poden exigir documentació que acrediti l'origen dels nostres ingressos, com la nòmina, el resum anual d'IVA (model 390), el pagament mensual d'autònom ...

En aquest punt és on hi ha més controvèrsia, ja que alguns bancs podrien estar demanant documentació innecessària per a fins comercials o estadístiques que no recull aquesta normativa.

Article 7: Aplicació de les mesures de diligència deguda

1. Els subjectes obligats han d'aplicar cadascuna de les mesures de diligència deguda previstes en els precedents articles, però poden determinar el grau d'aplicació de les mesures establertes en els articles 4, 5 i 6 en funció del risc i depenent del tipus de client, relació de negocis, producte o operació, recollint aquests extrems en la política expressa d'admissió de clients a què es refereix l'article 26.

Els subjectes obligats han d'estar en condicions de demostrar a les autoritats competents que les mesures adoptades tenen l'abast adequat en vista del risc de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme mitjançant un previ anàlisi de risc que en tot cas ha de constar per escrit.

En tot cas els subjectes obligats han d'aplicar les mesures de diligència deguda quan concorrin indicis de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme, amb independència de qualsevol excepció, exempció o llindar, o quan hi hagi dubtes sobre la veracitat o adequació de les dades obtingudes amb anterioritat.

2. Sense perjudici del que disposa el paràgraf segon de l'article 3.1, els subjectes obligats no només d'aplicar les mesures de diligència deguda previstes en aquest capítol a tots els nous clients sinó, així mateix, als clients existents, en funció d'una anàlisi del risc.

En tot cas, els subjectes obligats han d'aplicar als clients existents les mesures de diligència deguda quan es procedeixi a la contractació de nous productes o quan es produeixi una operació significativa pel seu volum o complexitat.

El que disposa aquest apartat s'entén sense perjudici de la responsabilitat exigible per l'incompliment d'obligacions vigents amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta Llei.

3. Els subjectes obligats no han establert relacions de negoci ni executar operacions quan no puguin aplicar les mesures de diligència deguda previstes en aquesta Llei. Quan s'apreciï la impossibilitat en el curs de la relació de negocis, els subjectes obligats posaran fi a la mateixa, procedint a realitzar l'examen especial a què es refereix l'article 17.

La negativa a establir relacions de negoci o executar operacions o la terminació de la relació de negocis per impossibilitat d'aplicar les mesures de diligència deguda previstes en aquesta Llei no comportarà, llevat que hi hagi enriquiment injust, cap tipus de responsabilitat per als subjectes obligats .. . "

Amb aquest precepte a la mà, els bancs han de bloquejar les nostres comptes (i cancel·lar-les en cas que seguim sense fer-los cas i no lliurem la documentació que ens demanen).

Fins quan tinc temps?

Només ens queda abril per lliurar el que ens demana l'entitat financera. Alguns bancs permeten que se'ls remeti un email o que es pugin els documents en un apartat del seu banc en línia. No obstant això hi ha bancs que ens obliguen a acudir a alguna de les seves oficines amb el DNI i la resta de documentació.

La Llei 10/2010 va donar 5 anys, termini que acaba a finals d'abril de 2015, com resa la següent disposició transitòria:

Disposició transitòria setena: Aplicació de les mesures de diligència deguda als clients existents

Sense perjudici del que disposa l'article 7.2, els subjectes obligats han d'aplicar a tots els seus clients existents les mesures de diligència deguda que estableix el capítol II en un termini màxim de cinc anys, comptats a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Llei. "

Aprofitem per visitar la nostra oficina i conèixer al director del banc, que és molt probable que hagi canviat.