Un estudi encarregat per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries xifra en 927.098 euros l'impacte econòmic directe per a la població que genera la Fira del Vaixell d'Ocasió, que en la XXVI edició va obrir ahir les portes amb 450 embarcacions a la venda amb preus que van dels 250 als gairebé nous-cents mil euros. L'estudi xifra en més de vint mil persones els visitants. La majoria, un 70%, busquen el lleure. L'Ajuntament treballa per incrementar els serveis vinculats a la fira.

Segons el document, cada assistent es gasta de mitjana 73,39 euros i d'aquests, 29,71 es destinen a l'alimentació i 16,26 al desplaçament. Els visitants ho fan moguts pel lleure o l'interès de comprar un vaixell. Si s'analitza el motiu de la visita a la fira, es conclou que el grup que fa una despesa de mitjana més alta "són els que la visiten perquè volen comprar un vaixell". Aquest segment concret de visitants gasten més que el públic general, situant la seva despesa en 82,81euros per persona. Coincideix, també, que els assistents que vénen acompanyats per altres professionals a la fira tenen la despesa més alta, que supera els 90 euros. Una de les primeres conclusions respecte en què s'ho gasten és que l'impacte en el sector econòmic de l'alimentació és de 376.337 euros. L'estudi conclou que 21.500 persones van entrar al recinte de la fira, tot i que algunes més d'una vegada, cosa que redueix a 12.667 la xifra de visitants. Tenen entre 30 i 65 anys i el 69% són procedents d'altres poblacions de les comarques gironines. Segons aquest document, la majoria dels visitants ho fan acompanyats de familiars. Xifra en 70% les famílies que la visiten. Del conjunt de persones que hi assisteixen, un 74% ho fan com una activitat de lleure.

L'Ajuntament va encarregar a l'empresa Focalizza l'estudi per tenir una eina per analitzar les accions impulsades pel consistori i els organitzadors i millorar en properes edicions. Segons l'Ajuntament, l'estudi d'impacte econòmic "fa evident que cal portar a terme noves accions per consolidar el públic actual i incrementar l'oferta de serveis vinculats a la realització de la fira".

La Fira del Vaixell d'Empuriabrava és de les més importants de l'Estat, amb la participació d'empreses del sector nàutic, en aquesta edició 35. Des d'ahir i fins al 5 d'abril es podran comprar les embarcacions exposades al port d'Empuriabrava, una part als pantalans i la resta fora de l'aigua. L'entrada és gratuïta i això fa que molts dels visitants hi assisteixin no sempre interessats en la compra d'una embarcació.