La xarxa d'instituts de recerca europeus en fruita EUFRIN, l'Agrupació de Defensa Vegetal del Poal i la IGP poma de Girona han estat els guanyadors dels premis SmartFruit 2015. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha fet entrega aquest dijous dels premis SmartFruit a la innovació, l'aplicació i la promoció de la gestió integrada de plagues (IPM), convocats pel Comitè Organitzador de l'IPM International Congress.

En la categoria de recerca, innovació i desenvolupament en gestió integrada de plagues, enguany s'ha reconegut la tasca d'EUFRIN pel seu compromís des del 1993, any de la seva primera reunió a Bonn (Alemanya), a favor de la difusió dels objectius i les idees generades en l'àmbit de la investigació i la recerca mitjançant la premsa especialitzada, les societats científiques de cada país, reunions, conferències, etc.

Sobre EUFRIN, Pelegrí ha dit que destaca per la investigació i la innovació coordinada, útil, enfocada i que s'adreça al foment de la producció sostenible de fruita. La tasca que porta a terme el Grup de Treball de Producció Sostenible per reduir al màxim possible els residus esdevé, ha assenyalat, "un bon referent que guarda una estretíssima relació amb els objectius de la gestió integrada de plagues i de l'SmartFruit".

També ha recordat que és per això que el Comitè Científic ha volgut reconèixer aquesta tasca, a la qual Catalunya "se suma amb orgull", ja que un dels socis integrants d'EUFRIN és l'IRTA, el gran institut de recerca agroalimentària de Catalunya "que treballa intensament en molts dels àmbits relacionats amb la fructicultura i la sanitat vegetal", ha destacat Pelegrí.

En la categoria d'aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, el premi se l'ha endut l'Agrupació de Defensa Vegetal del Poal, "que encarna l'esperit més genuí" del que és la iniciativa mateixa dels productors i la seva voluntat permanent de col·laborar i avançar juntament amb tècnics, científics i l'administració en allò que els faci anar un pas més endavant del que és imprescindible per complir la normativa, ha destacat el Departament d'Agricultura.

A més, la trajectòria de l'ADV del POAL, amb més de 27 anys d'existència, avala també una extensa experiència i dedicació a la lluita amb tècniques alternatives a l'aplicació de productes fitosanitaris químics en fruiters. Les primeres proves amb la tècnica de confusió sexual a la zona fructícola de Lleida contra diferents plagues acumulen gairebé trenta anys. Trenta anys de dedicació i de necessitat per adaptar-se als canvis i a les resistències que posaven les plagues mateixes als productes fitosanitaris.

Pelegrí ha explicat que aquesta voluntat dels productors i els seus tècnics es va anar dotant també de l'expertesa de professionals de l'Administració i dels centres de recerca de la Universitat. Així van néixer projectes com el Pla-Net-Cydia l'any 2002, en estreta col·laboració amb el DAAM i totes les ADV de la zona fructícola de Lleida, ha assenyalat.

Segons el conseller d'Agricultura, gràcies a això, avui hi ha més de 4.500 hectàrees de perera i pomera tractades amb confusió sexual contra la carpocapsa a Lleida.

També ha agraït especialment "el tarannà constructiu i dialogant" de l'ADV del POAL, la seva implicació i empenta amb els projectes de millora de la sanitat i la seva funció de politja de transmissió directa als productors i socis, amb una menció especial a la seva tècnica, la Rosa Llombart. "Crec també que aquest guardó ha de ser un reconeixement extensiu a l'esforç i perseverança del personal tècnic de totes les ADV per implementar tècniques noves de seguiment, control i eradicació dels patògens vegetals", ha conclòs Pelegrí.

Finalment, en la categoria de promoció o comunicació dels productes al consumidor final, el premi ha estat per a la IGP Poma de Girona. El conseller ha felicitat a tots aquells que integren "una voluntat, una concepció i un objectiu que engloba molt més que la simple projecció comercial". "En aquest cas concret, en un sistema de producció basat en la sostenibilitat agroambiental com és la producció integrada" ha afegit.

Des de la creació de la primera ADV a Catalunya, l'any 1984, els tècnics de sanitat vegetal de Girona ja van començar també a fer les primeres proves en producció integrada. A l'època entre 1984 i 1989, aquestes proves van culminar amb el projecte de proves pilot a grans finques de poma de Girona. Més tard, la creació de la normativa de producció integrada a Catalunya, l'any 1993, pionera a tot l'estat espanyol, i la creació de les guies de producció integrada de poma, l'any 1995, van impulsar encara més l'aposta de les comarques gironines per aquest tipus de producció.

Finalment, l'any 1998, pràcticament tots els productors de poma de Girona produeixen amb el sistema de producció integrada. Però, volent anar més enllà, entre els anys 2000 i 2004, es va posar en marxa el projecte APRO de residus "0", que l'any 2007 va passar a dir-se Pom-Net i en l'actualitat, des de l'any 2010, s'anomena Fruit.Net i s'ha estès a tot Catalunya.

En relació amb aquest guardó, el conseller ha remarcat que és un reconeixement a Fruit.Net com a projecte "estrella" en aquesta matèria en col·laboració amb les ADV, les universitats de Girona i Lleida, els productors i l'Administració. Des de fa tres anys, tots els productors de poma de Girona treballen dins el programa Fruit.Net, la qual cosa "demostra l'aposta decidida per aquest projecte i per la projecció al consumidor del que representa", ha dit el conseller.

Pelegrí ha acabat recordant que gràcies a tot plegat, avui ges gaudeix de la poma de Girona "amb un valor innegable en tots els àmbits, el productiu, el comercial i el de l'impacte econòmic al territori de l'agricultura gironina". "Per això, totes les persones que des de bon començament van lluitar per aquest projecte i que avui continuen fent-lo realitat són mereixedores d'aquest reconeixement", ha conclòs.

Trobada amb membres del Ministeri d'Agricultura de l'Aràbia Saudita

Un cop finalitzat el lliurament, el conseller s'ha trobat amb membres del Ministeri d'Agricultura de l'Aràbia Saudita. La delegació àrab estarà encapçalada per un representant del Ministeri d'Agricultura, Mustafa abd-Ulbaqi al-Arab, un representat del Saudi Organic Farming Association, Ibrahim al-Shahwan, i un consultor de Prodeca, Mohammed Lutfi Omar Alindonisi.

El motiu de la trobada és l'assessorament per part de Catalunya pel que fa a la certificació de producció ecològica, així com l'interès per part de Catalunya de viatjar a l'Aràbia Saudita per obrir relacions per col·laborar en tecnologia, recerca, regadius, assessorament agrari i intercanvis comercials.