L'elaboració del Pla Director Urbanístic (PDU) d'Enoturisme ha de ser un "camí que hem de fer junts". Així ho ha assenyalat el subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge, Josep Armengol, dirigint-se als representants del sector vitivinícola i de les administracions que han participat en la jornada a Vilafranca del Penedès per reflexionar de forma conjunta sobre el pla. Es tracta d'un instrument molt demanat des del territori que ha de regular les activitats d'enoturisme a les deu denominacions d'origen i els usos del sòl no urbanitzable. En un calendari orientatiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat fixa l'abril del 2016 com a data per a l'aprovació definitiva del PDU.

Armengol ha mostrat els terminis del pla de treball que es proposa el departament després que, el novembre passat, el conseller Santi Vila resolgués iniciar la redacció del PDU d'Enoturisme i encarregués els treballs a la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme. De cara al mes de maig, el departament preveu tenir enllestit el document d'objectius i propòsits, que inicia el tràmit de consultes a la Direcció General de Polítiques Ambientals. A l'octubre, els responsables del PDU es proposen fer l'aprovació inicial del document; el març del 2016, l'aprovació provisional i, a l'abril, la definitiva.

El futur pla ha de ser l'instrument, en termes generals, que vetlli per potenciar els recursos vitivinícoles de cada zona sense perjudicar l'activitat paisatgística i regular les construccions destinades a l'enoturisme. Actualment, existeix una manca d'homogeneïtat en el tractament urbanístic d'aquestes activitats. Armengol ha destacat que un dels principals reptes que té el departament en l'elaboració del PDU és "alinear tots els actors implicats per establir el nou marc de regulació urbanística" amb un doble objectiu; d'una banda, "donar resposta als requeriments del sector per potenciar-ne el desenvolupament" i, de l'altra, "aprofitar la riquesa vitivinícola" de cada territori.

Per això, el subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge ha animat als participants de la jornada a treballar "junts" per "donar llum verda" al desenvolupament de l'enoturisme a Catalunya, que es troba en "un moment de creixement i diversificació". Precisament, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles García, ha "felicitat" el departament per aquesta intenció d'actuar "de baix a dalt", en lloc de "dalt a baix, com es fa algunes vegades i que acaba sent contradictori per a algunes parts del territori".

El pla afronta "realitats territorials molt diferents"

García ha assenyalat que el PDU d'Enoturisme és un "instrument molt necessari" i ha destacat el "consens" que hi ha en les diverses denominacions d'origen per tirar endavant el document. Això sí, augura que "hi haurà diferents punts de vista per les diferents realitats territorials", però afirma que "al final es tracta de dissenyar criteris generals suficientment flexibles i amb l'especificitat de les unitats de paisatge de Catalunya".

En aquest sentit, Armengol ha destacat que el nou pla director urbanístic "s'haurà d'enfrontar a realitats territorials molt diferents des d'un punt de vista del paisatge o del model econòmic, entre altres aspectes" i haurà d'emprendre una "immersió en cadascuna d'aquestes realitats". La referència amb què treballa el pla és la unitat de paisatge.

Regulació, protecció, facilitats

El president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Francesc Olivella, ha recordat que des del territori "fa molts anys que estem demanant" aquesta eina per a la protecció del paisatge. "Amb quina intensitat s'ha de protegir? Això ja ho definirà el propi pla director urbanístic, però sí que hi ha d'haver una norma general que ens obligui a tots", ha apuntat.

Olivella ha assenyalat que "l'altra gran dificultat" que té el territori vitivinícola són els usos del sòl no urbanitzable. "La instal·lació de cellers en finques, o l'ampliació, o la implantació d'estructures vitivinícoles; la Llei d'Urbanisme ho dificulta molt. El PDU ha de regular i facilitar aquestes pràctiques, sempre i quan estiguin d'acord amb el paisatge", ha remarcat.