El sector hoteler ha tancat el Nadal amb unes xifres que superen el 85% d'ocupació a les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès. El sector ha vist millorades les expectatives que tenia abans de les festes (entorn al 70%) i, fins i tot, per a la nit de Cap d'Any es va penjar el cartell de complet en algun establiment de l'interior. Per contra, al litoral -on només hi ha un 35% dels hotels oberts- l'ocupació no ha arribat al 50%, mentre que a la ciutat de Girona s'ha situat entorn el 60%. En general els registres són similars al Nadal del 2013 tot i que, segons dades de la Federació d'Hostaleria, als establiments de muntanya s'han incrementat fins a un 5% en alguns casos.

Les festes de Nadal arriben a la seva fi i el sector hoteler gironí fa un balanç desigual segons la zona on es trobin els establiments. Com és tradició, els hotels que tenen les millors ocupacions són els de muntanya, on els visitants hi van atrets sobretot per la neu. En comarques com el Ripollès i la Cerdanya la previsió inicial se situava entorn al 70% d'ocupació però, finalment, s'ha enfilat fins al 85% de mitjana.

Com ja s'havia anunciat, la nit de Cap d'Any era la que més entrades estaven previstes i, durant aquest pont, alguns hotels han arribat a ocupacions d'entre el 95% i el 100%. En aquesta zona, l'ocupació durant el pont de Reis també s'ha mantingut elevada, a l'entorn del 90%.

Una situació que des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines reconeixen que no es donava en els últims anys de la crisi. Tot i aquests bons registres, el sector és prudent. "Els hotelers viuen l'entrada del 2015 amb incertesa de saber com anirà tot plegat i si finalment el turisme repuntarà", reconeix la cap de comunicació de la federació, Marina Figueras.

Fora de les zones de muntanya, els registres d'ocupació són més baixos. Per exemple, a la Costa Brava -on durant l'hivern només hi ha oberts un 35% dels hotels- no s'ha arribat ni a omplir la meitat d'habitacions; a la ciutat de Girona l'ocupació s'ha situat a l'entorn del 60% i a zones d'interior (però lluny del Pirineu) com la Selva Interior o la Garrotxa l'ocupació ha estat del 50%.

Com també ha passat al Pirineu, ha estat per Cap d'Any quan s'han obtingut més afluència de visitants. Per exemple, al litoral gironí s'ha arribat fins al 65%, a la ciutat de Girona fins al 85% i a les zones d'interior fins al 75%.

Per dates de Nadal el perfil del turisme és de proximitat, especialment procedent de Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot i que també hi ha hagut presència de turisme gironí i, en el cas de la Costa Brava i la ciutat de Girona, força afluència de visitants francesos. De mitjana, els turistes han estat entre 1 i 2,5 nits als hotels.

Ocupacions per sobre del 75% a les cases rurals

Segons dades de l'Associació de Turisme Rural de Girona, l'ocupació durant les festes de Nadal (amb xifres només fins a Cap d'Any) ha estat del 50% a les comarques de costa i interiors i del 75% a les comarques de muntanya. De mitjana, els visitants s'han estat tres nits.

Pel pont de Cap d'Any és quan s'ha registrat millors xifres, arribant pràcticament a la plena ocupació, especialment a les comarques de muntanya. Durant aquest pont, l'estada mitjana també ha estat de tres nits. Des de l'associació han apuntat que l'ocupació en els dies feiners compresos entre el Nadal i Cap d'Any no és significativa més enllà de les cases pròximes a les estacions d'esquí.

En línies generals, els percentatges d'ocupació assolits aquestes festes són molt similars als d'anys anteriors, tot i que es confirma que el preu és un dels factors més tinguts en compte pels potencials clients a l'hora d'escollir destinació i que les estades són cada cop més curtes. El perfil del client majoritari és familiar i català, provinent bàsicament de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Bones dades a les estacions d'esquí del Pirineu gironí

Algunes estacions d'esquí del Pirineu gironí ja disposen de dades de balanç d'aquestes festes. És el cas de Masella, a la Cerdanya, on fan un balanç positiu d'aquestes dies i reconeixen que han tingut una bona afluència. En alguna jornada s'han arribat a superar els 9.000 esquiadors i, en horari nocturn, s'han arribat a tenir fins a 1.600 esquiadors. Des de l'estació reconeixen que el temporal de vent i neu dels dies 28 i 29 els ha restat afluència però destaquen que després de la nevada el temps ha estat excel·lent per a la pràctica de l'esport. Des de Masella destaquen que aquesta bona situació s'ha traduït amb ocupacions del 100% a peu de pistes.

A la Vall de Núria durant el Nadal (xifres del 21 de desembre al 4 de gener) han rebut més de 15.300 visitants. Aquesta xifra supera la previsió que feien abans de festes, situada a l'entorn del 14.350 visitants. Pel que fa a la compra de forfaits, s'ha situat en 5.298, una xifra que des de l'estació destaquen positivament ja que no han gaudit de massa neu. Al parc lúdic hi ha hagut un total de 2.100 persones.