Una empresa que vulgui millorar els seus resultats ha d'incrementar la seva capacitat exportadora però també ha de gestionar millor la plantilla perquè se senti satisfeta al lloc de treball. Aquests són alguns dels factors clau que han subratllat els experts participants a la Jornada Empresa i Coneixement que s'ha fet a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona, organitzat per l'Associació Espanyola de Directius (AED) i Tribuna Girona i amb més de 850 assistents. L'actual context de recuperació econòmica és un bona oportunitat, segons han assenyalat, per adaptar les empreses en aquest món canviant a nivell tecnològic, polític i social, i per dirigir-se a un consumidor molt més informat i conscienciat.

'Tendències per a la reactivació econòmica' és el títol de la IV Jornada Empresa i Coneixement que s'ha celebrat aquest dimarts a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona amb la presència d'experts nacionals i internacionals. En total, s'ha comptat amb una assistència de més de 850 persones, entre directius, empresaris i estudiants que han volgut conèixer quines són les principals eines perquè una empresa s'adapti millor a les noves tendències econòmiques, socials, polítiques i tecnològiques i perquè en definitiva el seu sigui un model d'èxit.

La inauguració ha anat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, juntament amb el president de l'Associació Espanyola de Directius, Pau Herrera, que ha esmentat alguns dels aspectes on caldrà posar atenció, com és la interacció amb el client i les noves formes de relacionar-s'hi, les noves xarxes de venda i l'impacte de les xarxes socials.

Per la seva banda, el secretari general del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Xavier Gibert, ha fet èmfasi en la necessitat del canvi de model de creixement on la internacionalització serà un dels motors de la recuperació econòmica, juntament amb d'altres com la innovació tecnològica. Per altra banda, també ha afirmat que cal aprofitar la recuperació econòmica per "guanyar credibilitat" envers la societat i que les empreses apostin per un model més just socialment i més eficient per avançar cap a la igualtat social. "No es pot caure en la immediatesa dels beneficis sinó que fa falta més responsabilitat social i ètica", ha afegit Gibert. Una idea que també ha defensat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, quan ha subratllat la "gran responsabilitat" de les empreses, associacions i administracions en no caure en "vicis" com la corrupció i en avançar cap a valors com la "lleialtat i l'ètica".

Exportar més però amb criteri

Una de les receptes que els experts han defensat durant la jornada ha estat la necessitat que una empresa "s'obri al món" perquè és aquí on hi ha el seu mercat potencial. Ara bé, l'exconseller delegat de Simon Holding i actual vicepresident executiu de TECNIO, Xavier Torra, ha insistit en la necessitat de sortir a fora de forma "afinada" i amb un gran coneixement del mercat on es vol entrar. Només així, ha dit, es podrà acabar amb el preocupant fracàs empresarial en les exportacions de les empreses espanyoles tal i com demostra la xifra que diu que entre un 30 i un 40% de les empreses que exporten el primer any, a l'any següent ja no ho fan. Aquest és un cost massa elevat que cal evitar.

Una bona manera per aconseguir aquesta informació, segons ha assenyalat el president d'AMEC i de Comexi Group, Manel Xifra, és intercanviant experiències amb altres companyies que ja estiguin operant en el país on es vol començar a exportar.

Dirigir-se a un consumidor més ben informat

Un altre dels reptes de les empreses és saber dirigir-se al nou perfil de consumidor. Segons ha explicat la directora de Millward Brown Barcelona, Pilar Pérez, "mai els compradors havien estat tan informats, tan conscienciats i amb tant de poder de comunicació a través de les xarxes socials com ara". Això vol dir que les empreses estan obligades a buscar nous segments de mercat com ara el dels "millenials", el segment de població d'entre 18 i 29 anys que l'any 2025 representaran el 75% de la mà d'obra mundial. I a aquests, ha dit Pérez, cal conèixer per saber què busquen i què volen.

Un dels ponents que ha generat més expectació ha estat Andrew Curry, director a Londres del Global Knowledge Lead-Global Resources de 'The Future Company', que ha detallat aspectes del nou consumidor que busca no tant el valor material d'un producte sinó el nivell de benestar que li aporta, és a dir, que s'obre un nou escenari on els valors tenen un pes molt important. I aquest és el canvi de tendència a què s'han d'adaptar les empreses del futur. Curry ho ha resumit en cinc passos que les companyies han de seguir: connectar, ser actiu, prendre nota, aprendre al llarg de tota la vida i donar.

En contra dels salaris baixos i la posada en valor del treballador

Els salaris baixos també són un obstacle per a la bona marxa d'un negoci. Segons Curry, aquelles empreses que busquen ser més competitives amb la reducció de costos laborals ho aconsegueixen a curt termini però al llarg del temps ja no funciona perquè baixa la seva productivitat i la capacitat d'inversió. Aquesta idea també l'ha defensada Nicolás Ramilo, director general de Great Place to Work a Espanya, que ha participat en la ponència titulada "Com la felicitat dels empleats pot contribuir a l'èxit de l'empresa".

Per Ramilo, el salari és més un factor "desmotivador" que no pas motivador, ja que si no permet cobrir les necessitats bàsiques del treballador acabarà essent un factor desfavorable. Aquest expert defensa que les empreses que vulguin millorar els resultats han d'entendre que l'empleat és "fonamental" per a la companya i per això cal que l'empleat tingui un entorn laboral adequat on se senti valorat. Segons ha explicat, un factor clau és la relació de confiança que s'estableix entre el treballador i el seu cap més directe, que ha de saber escoltar i donar exemple perquè els seus subordinats s'"enganxin" al projecte. Només així, afegeix Ramilo, l'empresa tindrà capacitat per captar el nou talent i seguir avançant.

A nivell estatal, Ramilo reconeix que la Comunitat de Madrid i Catalunya són les dues zones més receptives per fer aquest canvi, i molt especialment els empresaris catalans, que han demostrat tenir més capacitat d'innovació i una ment més oberta a l'hora d'implementar noves formes de gestió.

La IV Jornada Empresa i Coneixement també s'ha centrat en el concepte dels nous líders i en els avenços tecnològics per al creixement, com són les impressores 3D i la realitat augmentada.