L'agència de qualificació de riscos Fitch ha fet públic aquest dilluns un informe en què aposta per una negociació entre Catalunya i Espanya per millorar el finançament de l'autonomia. L'informe es publica l'endemà del procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya i analitza tres escenaris: la millora fiscal, la independència o el "carreró sense sortida" actual. L'agència aposta pel primer com a més beneficiós per a Catalunya i Espanya, augura que la independència podria tenir conseqüències "negatives" per a ambdues economies -sobretot en el cas d'una "ruptura desordenada"- i considera que l'enroc actual fa perillar les inversions de les empreses.

Segons Fitch, el Govern català utilitzarà els resultats del procés per "aprofundir" en l'agenda de reforma de l'statu-quo actual amb un "referèndum formal". Però l'oposició "ferotge" del govern espanyol fan "imprevisibles" el procés i els resultats.

És per això que s'han analitzat tres possibles escenaris a l'informe 'Catalonia: Stalemate between Region and Central Government Creates Uncertainty' ('Catalunya: El carreró sense sortida entre la regió i el govern central crea incertesa'), que s'ha publicat aquest dilluns.

Millora del finançament

L'escenari "més probable" és que els governs català i espanyol negociïn un nou tracte fiscal per a Catalunya, segons l'agència. Cita com a "precedents" el País Basc i Navarra i augura que l'impacte sobre el deute sobirà espanyol seria "moderadament positiu", perquè hauria alleugerit un focus de risc polític a mig termini "en el benentès que sigui quin sigui l'acord no comprometi l'estratègia fiscal del govern espanyol".

En aquest supòsit, l'agència esperaria també un increment de la recaptació fiscal de Catalunya, "atès que és un contribuent net al govern espanyol". Això, combinat amb un increment de competències fiscals, "podria ser positiu per al crèdit o, si més no, estabilitzar les qualificacions de la regió".

Fitch Ratings afegeix que una millora del finançament de Catalunya "podria resoldre" alguns dels problemes estructurals provocats per les retallades en serveis públics "essencials", així com la dependència de beneficis fiscals cíclics com les taxes en transaccions de propietats. També creu que seria positiu per al crèdit.

Independència, ordenada o desordenada

En canvi l'escenari "menys probable" d'una Catalunya plenament independent podria tenir "molt probablement" conseqüències "negatives" per a la qualificació del deute sobirà espanyol. Fitch apunta que fins i tot una "ruptura ordenada" podria aportar riscos a l'economia, "encara més una de desordenada". En aquest segon cas, en què Catalunya "guanyaria independència al cost d'abandonar la Unió Europea i l'eurozona", els riscos per a Catalunya i Espanya podrien ser "exacerbats".

El "carreró sense sortid actual"

L'últim escenari que analitza Fitch és el de la continuació del "carreró sense sortida" actual. Una tensió "prolongada" que podria causar pèrdues en alguns dipòsits a curt termini, que afectarien "particularment" els bancs catalans, augmentaria el cost del finançament i portaria les empreses a "reduir les inversions a la regió" com a mesura de protecció.