El nombre de concursos de creditors que es van presentar a Catalunya durant el tercer trimestre d'aquest any es va situar en 295 concursos, dels quals 267 actes van ser impulsats per empreses. Aquesta xifra de 295 concursos suposa un 32,3% menys que els actes que es van presentar durant el tercer trimestre de l'any passat, segons ha publicat aquest dijous l'Institut d'Estadística espanyol. En el conjunt de l'estat espanyol també s'ha registrat un descens del nombre de concursos de creditors, antiga suspensió de pagaments, amb una disminució del 28,8%. A Catalunya, el sector de la construcció i el comerç, tant a l'engròs com al detall, han absorbit el 36% dels concursos.

L'escenari de la recuperació de l'economia de l'últim any ha impulsat a la baixa el nombre d'empreses que s'han vist obligades a presentar un concurs de creditors per renegociar els seus deutes amb proveïdors i donar temps a la companyia a seguir en el mercat.

El tercer trimestre d'aquest any s'han presentat a Catalunya 295 concursos, 285 impulsats de forma voluntària i 11 per obligació. D'aquest nombre de concursos, 267 van ser protagonitzats per empreses amb activitat professional i la resta, 28 van ser iniciatives de persones físiques sense activitat professional.

L'evolució de l'últim any indica un descens continuat del nombre de concursos. En concret, els 267 concursos que s'han presentat aquest tercer trimestre, suposa una caiguda del 33,25% menys en relació amb les 400 empreses que van presentar concurs el tercer trimestre de l'any passat.

Mentre que en aquest tercer trimestre el 36% dels concursos van ser absorbits per empreses del sector del comerç i de la construcció, un protagonisme que és menor del que va tenir el tercer trimestre del 2013 quan el pes d'aquest dos sectors va suposar el 39% del total.

Per sectors, la construcció ha reduït en l'últim any un 40% el nombre d'empreses concursades, mentre que el sector del comerç ha vist un descens del 28%.

De les dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) també s'observa una millora en el comportament del sector industrial que ha reduït el nombre de concursos de creditors en un 52,9% entre el tercer trimestre de l'any passat i el tercer trimestre d'aquest any.

A Catalunya, el 69,66% de les empreses que van presentar concursos de creditors durant el tercer trimestre tenien una plantilla inferior a 9 treballadors, mentre que les empreses entre 10 i 49 persones van protagonitzar el 19,85% dels concursos.

En relació amb el volum de facturació de les empreses afectades, el 55,43% de les companyies que van presentar concurs el tercer trimestre facturaven per sota del milió d'euros i el 21,35% situaven la seva facturació entre 1 i 5 milions d'euros.