02 de setembre de 2014
02.09.2014
40 Años
40 Años

Fundació Mas Badia: 30 anys i 58 innovacions per al camp gironí

L'estació experimental impulsa dos projectes per estalviar aigua als camps de pomeres i blat de moro i reduir la salinització a la Muga

02.09.2014 | 16:35
Presentació del balanç de Mas Badia

La Fundació Mas Badia arriba als 30 anys havent aconseguit posar al mercat 58 innovacions destinades al sector fructícola i agrari gironí. De totes les que han sortit de l'estació experimental de la Tallada d'Empordà destaquen les que han permès millorar el conreu i la comercialització de pomes (Girona concentra la meitat de tota la producció que surt de Catalunya). Però la llista també inclou moltes altres innovacions referides a cereals (com el blat o l'ordi) i espècies d'arbres com els pollancres. Exemple de col·laboració públicoprivada, entre els projectes amb què treballa ara la Fundació hi ha el de crear noves varietats de poma i impulsar sistemes d'estalvi d'aigua als conreus del Baix Ter.

La Fundació Mas Badia va néixer ara fa 30 anys, el 1984. Impulsada pel sector fructícola gironí, que va veure la necessitat d'innovar per ser més competitius, poc temps després la Generalitat es va sumar al projecte. I durant aquestes tres dècades, la Fundació s'ha convertit en l'exemple de la col·laboració públicoprivada.

Des de l'estació de la Tallada d'Empordà, on hi ha 30 hectàrees de finques experimentals, al llarg d'aquests anys s'han posat fins a 58 innovacions al mercat. Moltes d'elles s'han destinat a millorar la producció de poma (no en va, a les comarques gironines aquest subsector mou 100 MEUR anuals i concentra la meitat de la producció de tot Catalunya).

Entre les millores que ja són un fet hi ha, per exemple, la millora de la pell a la varietat Golden (eliminant el 'russeting', que crea una capa rugosa i la fa menys apreciada) o la descoberta d'atmosferes de fred que allarguen la conservació de les pomes i en faciliten l'exportació.

D'entre totes les aportacions que han sortit de Mas Badia, el president de la IGP Poma de Girona, Venanci Grau, destaca sobretot el paper que va tenir la Fundació a l'hora d'estendre la producció integrada als camps gironins. Aquest sistema, introduït a partir de la dècada dels 90, té en compte tot allò que envolta el conreu de la poma (varietat, reg, fitosanitaris, etc.) amb l'objectiu d'obtenir una fruita amb la millor qualitat possible.

"Sense Mas Badia, possiblement el sector no estaria on es troba avui dia, perquè la Fundació ens ha aportat moltes innovacions amb les quals ni hi comptàvem", concreta Grau. Entre d'altres, la millora de les varietats i dels sistemes de conservació és el que ha permès que, avui dia, Poma de Girona exporti fins al 30% de la seva producció a mercats exteriors.

Blat, ordi i pollancres

Però la llista d'innovacions que han sortit de Mas Badia no fan referència només a les pomes. Des de l'estació experimental també n'han sortit sistemes per millorar cultius extensius (com el blat, l'ordi o el farratge) i determinades plantacions d'arbres de ribera (com ara els pollancres). Entre d'altres, combatent les plagues que els afecten o buscant noves varietats més adaptades al clima.

Dins el camp dels cereals, la Fundació Mas Badia també ha ajudat a fer realitat el projecte 'És farina de Girona'. Impulsat pel Gremi de Flequers Artesans, la iniciativa va arrencar ara fa dos anys amb l'objectiu d'oferir pa elaborat 100% amb farina conreada a la demarcació.

Reg eficient

Entre els projectes amb què treballa la Fundació Mas Badia hi ha el de crear noves varietats de poma (adaptades als nous gustos dels consumidors) i, sobretot, impulsar sistemes de reg eficient a la zona del Baix Ter, sobretot destinats als camps de pomeres i blat de moro.

Per això, fa dos anys que s'ha engegat una prova pilot, amb un sistema que programa el reg que necessita cada arbre o planta basant-se en un sistema de sensors i sondes (que analitzen la quantitat d'aigua que té cada sòl). El director de l'IRTA-Mas Badia, Josep Maria Pagès, assegura que encara queden un parell d'anys d'investigació, però que els primers resultats són molt bons. "Hem aconseguit reduir fins a un 40% l'aigua necessària per regar un camp de blat de moro", concreta.

En paral·lel a aquest projecte de regadiu a la zona del Baix Ter, la Fundació també treballa en un altre a l'Alt Empordà, a la conca de la Muga. En aquest cas, però, allò que es vol és reduir la salinitat que tenen els camps de conreu de la part baixa del riu.

El director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha recordat que des de la Fundació Mas Badia també s'han aconseguit reduir els nivells de nitrats presents als conreus de la zona. I com a reptes de futur, al costat de l'impuls de sistemes de reg eficient, Estanyol ha plantejat el d'estendre el model d'èxit aconseguit amb els productors de poma a altres subsectors, com ara la vinya.

Per celebrar els 30 anys de la Fundació Mas Badia, s'ha editat un llibre, s'ha organitzat una exposició itinerant que recorrerà empreses i cooperatives i s'ha fet un documental que repassa la història i l'evolució de l'estació experimental. Divendres, el centre de la Tallada d'Empordà acollirà un acte de celebració, presidit pel conseller del ram, Josep Maria Pelegrí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
x
Loteria de Nadal