Els pressupostos generals de l'Estat per al 2014 que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest dilluns al Congrés inclouen un increment del 0,25% de les pensions contributives, el mínim que estableix la reforma que el govern espanyol ha posat en marxa. L'augment obliga a l'Estat a consignar un crèdit de 112.102,61 milions d'euros per al pròxim any, un 5,4% més que al 2013. Segons els comptes de Montoro, el deute públic se situa al 99,8% del PIB, i les necessitats de finançament ascendeixena 243.888 milions. Les pensions, l'atur i els interessos del deute representen el 54,6% de la despesa total.

En roda de premsa al Congrés, el ministre Montoro ha afirmat que aquest 0,25% programat es pot modificar a l'alça durant el tràmit parlamentari, i ha restat transcendència a la possible pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes recordant que l'IPC "segurament estaran per sota de l'1% i per tant aquest debat sobre les dècimes d'increment perd molt valor respecte al que van ser les anteriors inflacions".

Montoro ha defensat el canvi de metodologia impulsat pel govern espanyol en aquesta reforma on deixaran d'estar lligades a l'IPC i passen a regir-se per un nou índex que té en compte la situació de l'economia i les arques de l'Estat. "Entenem que les pensions s'han de lligar a les condicions econòmiques del nostre país", ha dit, i el factor de sostenibilitat del 0,25% "aporta que les pensions mai es congelaran al nostre país".