El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha avançat aquest dijous que els turistes han gastat a Catalunya 9.700 milions d'euros durant els vuit primers mesos de 2013. Això representa un increment de més del 10% en relació al mateix període de l'any anterior, mentre que el nombre de visitants ha arribat als 11 milions de persones, un 6% més. Segons Puig, l'increment percentualment superior dels ingressos per sobre dels visitants reflecteix l'aposta del sector pel turisme de qualitat. Durant la inauguració d'una jornada per a professionals en el marc del Dia Mundial del Turisme, Puig ha celebrat que el sector és un pilar de l'economia catalana, juntament amb la indústria i la logística.

El conseller Puig també ha avançat dades en relació al 2007, un any rècord a nivell turístic. Segons dades del seu Departament, el 2013 ja s'ha superat en un 1,3% el nombre de visitants entre gener i agost en relació al mateix període d'aquell any, mentre que els ingressos s'han incrementat un 23%, descomptant l'efecte de la inflació.

Davant de professionals del sector, el conseller ha felicitat els empresaris del turisme per ser "protagonistes d'un èxit de país" i d'haver convertit Catalunya en una destinació "líder mundial". El titular d'Empresa i Ocupació ha recordat que el turisme genera entre l'11% i el 12% del PIB català i entre el 12% i el 13% dels llocs de treball del país.

"És un sector fonamental i un puntal del nou model de creixement econòmic, juntament amb sectors com la indústria i la logística", ha sentenciat Puig. El conseller ha remarcat que el model turístic "fuig de l'especulació, genera activitat i equilibri territorial", ja que és una "peça clau del desenvolupament en determinades zones del país"

Per això, Puig ha assegurat que el Govern s'ha proposa "consolidar" aquest model turístic que aposti per "la qualitat i l'excel·lència" i que no només competeixi en preus, sinó en una oferta variada. El conseller ha demanat al sector que innovi i segueixi obrint-se als mercats internacionals.

19 milions amb la taxa turística

El conseller també ha agraït als representants del sector turístic "l'esforç" en la implementació de la taxa turística i ha posat la mesura com a "exemple del compromís" d'aquesta indústria. Puig ha avançat que l'impost ja ha recaptat 19 milions d'euros des de la seva entrada en vigor a finals de 2012 i ha valorat que aquests recursos es reverteixen en el sector turístic i en el territori.

En l'àmbit polític, Puig ha apuntat que als empresaris del sector turístic els interessa parlar de visats, diplomàcia, política de costes o infraestructures com ports o aeroports i que aquestes són les "estructures d'estat" que el Govern tracta de gestionar. El conseller ha relacionat això amb el dret a decidir que proposa la Generalitat a través d'una consulta sobre el futur del país.