El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assenyalat que ''el món ha canviat'' i cal que tots els interlocutors socials comencin a actuar amb el convenciment de què la ''crisi s'ha acabat'' i de què ''ja forma part del passat. Puig, que ha presentat el pla estratègic industrial de Catalunya, també ha afirmat que el desplegament d'aquest pla industrial es farà sense subvencions perquè com passa a Europa a Catalunya també ''s'han acabat les polítiques de subvenció''. El conseller també ha afirmat que per primera vegada en els últims anys el pressupost del Departament no patirà un reducció i quedarà estabilitzat en relació amb els comptes del 2013.

L'estratègia industrial per a Catalunya que el conseller d'Empresa i Ocupació ha presentat aquest dilluns el que fa és ''endreçar'' les actuacions en el sector industrial que el Govern ha desplegat aquest últims anys de crisi i recessió econòmica i ''reescriu'' el que serà el full de ruta de la política industrial del pròxim anys perquè Catalunya ''serà industrial o no serà''.

En relació amb la dotació pressupostària que tindrà aquesta estratègia industrial catalana, Felip Puig ha afirmat que el ''món ha canviat'' i que tots els interlocutors socials i econòmics han d'assumir que les ''polítiques de subvenció s'han acabat'' a Europa i a Catalunya també.

Puig ha dit que aquest canvi de xip de la fi de subvencions ja l'han internalitzat els empresaris i el Govern, les administracions, el que han de fer és posar en joc els instruments necessaris perquè les ''empreses puguin córrer més''. Ajudar a les empreses en els seus objectius, en la seva internacionalització i en la simplificació administrativa de les seves actuacions, ha explicat el conseller.

El titular de la cartera d'Empresa i Ocupació ha manifestat que la fi de les subvencions no suposa que el Govern no destini diners al teixit empresarial però ho farà, per exemple, amb línies de finançament tant per a circulant com per inversions de l'Institut Català de Finances. En aquest sentit, Puig ha anunciat que aquest dilluns aquesta entitat financera ha posat en marxa una línia de finançament de 20 milions d'euros per a pimes.

Pressupost del 2014 ''estabilitzat''

Felip Puig també ha parlat del pressupost del Departament per al 2014 i ha assenyalat que per primera vegada en els últims anys el pressupost d'aquesta àrea de Govern no patirà una retallada si no que tindrà unes xifres similars als comptes del 2013, cosa que suposarà una ''estabilització'' pressupostària dels seu Departament i una constatació de què ''s'està tocant fons'' ha explicat.

L'estratègia industrial de Catalunya es desplegarà a través de cinc programes temàtics i dos programes més transversals que seran el dedicat al foment de les pimes i l'emprenedoria, en línia al disseny del programa industrial europeu 'Europa 2020'.

Els programes que es desplegaran seran l'estratègic, el de clústers industrials, la innovació empresarial, la internacionalització i la reactivació industrial. Els altres dos programes, més transversals per a la seva temàtica seran els dedicats a l'emprenedoria i al foment de les pimes.

Puig també ha informat que aquests set programes d'actuació es desplegaran en cada un dels àmbits d'actuació sectorial que el Govern ha definit. Per sectors, Puig ha assenyalat que el sector agroalimentari i la mobilitat sostenible tenen molt avançat aquest desplegament dels programes i el altres que queden pendents com l'automòbil, el turisme, el disseny, entre d'altres, fins a un total de 13 sectors, quedaran redactats abans de finals d'aquest any.

El conseller també ha explicat que ''l'endreçament'' d'aquestes actuacions del Departament en l'àmbit industrial també facilitarà la consolidació dels prop de 30 clústers industrials que hi ha definits a Catalunya i es podran definir les necessitats concretes de formació de les empreses catalanes, cosa que ajudarà a fer més eficaç la formació professional.

El pla industrial incentivarà la captació d'inversions estrangeres a Catalunya, el inward investment': ''som la primera regió espanyola i europea en captació d'inversions'', ha assegurat Puig, i en impulsar que les empreses catalanes vagin a l'estranger a invertir i instal·lar-se, el 'outward investment'.