El passat dilluns 9 de setembre es va complir quatre mesos de la sentència de la Sala Primera del Tribunal Suprem que va declarar abusives les clàusules sòl de les entitats BBVA , NovaGalicia Banc i Cajamar . Aquesta sentència a priori tan positiva, a la pràctica no ho ha estat tant. En primer lloc no crea jurisprudència, de manera que només ha obligat a l'eliminació d'aquestes clàusules en aquestes tres entitats, a més, aclarir fins i tot posteriorment després d'una petició dels bancs implicats, es va confirmar que no hi ha lloc a la retroactivitat, amb la qual cosa no s'han tornat les quantitats indegudament cobrades. És a dir que l'escenari ha estat a l'eliminació d'aquestes clàusules per aquests 3 bancs, amb la qual cosa deixen de cobrar a partir del moment de la sentència però no retornen les quantitats cobrades de més amb anterioritat.

I els que tenen la clàusula de sòl amb altres entitats? Algunes, no totes, les han eliminat en les noves hipoteques , de fet , ja parteixen amb l'avantatge dels enormes diferencials amb què comercialitzen els préstecs actualment i per tant ja tenen interessos per sobre dels "sòls" de les hipoteques antigues i un ampli marge de guany . I les antigues hipoteques que contenen aquestes clàusules?

Desgraciadament són molt poques les que han canviat, i si ho han fet, són perquè el client ha guanyat una sentència o ha negociat amb el banc, i aquesta, fins que malauradament no hi hagi jurisprudència amb més sentències (igual que va passar amb l'arrodoniment de les hipoteques fa uns anys ) serà la clau per aconseguir l'eliminació o baixada d'aquesta clàusula .

Claus de la negociació

La clàusula sòl genera importants beneficis als bancs, i més quan els marges , el que guanyen pels interessos, estan molt deteriorats , hem d'anar amb la certesa que es van a oposar a la nostra reclamació , i per això des iAhorro.com recomanem portar una postura molt ferma i documentada per aconseguir el nostre propòsit:

1 . Utilitzar les sentències ja aconseguides: Un excel·lent punt d'arrencada a l'hora de seure amb el director de la nostra oficina és argumentar l'eliminació d'aquesta clàusula recolzant-nos en les sentències a favor ja aconseguides . No només la sentència del Tribunal Suprem , hi ha múltiples ( Ausbanc per exemple ja suma 70 ) i per tant és més que probable que trobis ja pronunciaments que afecten el teu propi banc. Argumenta amb ells per demanar l'eliminació de la clàusula , amb el cost que podria suposar per a l'entitat . Només per BBVA preveu que l'eliminació li "costi " 700 milions d' euros el 2014.

2 . Anar als tribunals té cost i perills: Anar als tribunals segueix sent una opció minoritària , hi ha molts afectats però poques sentències . Una de les raons principals és el seu cost però també la incertesa sobre el resultat, ja que encara que menys , hi ha sentències en contra. Per això, si podem aconseguir un resultat satisfactori sense passar per un jutjat serà la nostra opció prioritària però utilitzar la possibilitat d'exercir aquesta opció donarà força a la reclamació . Si finalment s'opta per aquest camí podem unir-nos a demandes col·lectives ( amb altres afectats ) , són més econòmiques buscant el mateix resultat.

3 . Millor en escriptura, però també amb contracte privat: La clàusula sòl apareix en la nostra escriptura , el lògic és eliminar realitzant una escriptura nova però això genera uns costos (Notari , impostos d'Actes Jurídics Documentats,... ) que generalment intenten repercutir al client, en ser el que sol·licita el canvi . Una solució , sense cost , és signar un contracte privat entre el banc i el client pel qual es modifica aquesta clàusula . El banc aplica aquesta condició particular , no paguem , però no està exempt de problemes. Per exemple , si volem vendre la nostra casa i Subroguem ( transmetem ) la hipoteca al nou comprador, ho farem amb la clàusula de sòl.

4 . Avalua econòmicament el que t'ofereix el banc: El més probable és que l'entitat financera o es negui a la seva eliminació o ens ofereixi una reducció parcial de la mateixa . Si aquest és el cas , fem un càlcul del que guanyem (respecte al "sòl" actual ) i el que perdem (en aquest cas veient la diferència del que pagaríem si no tinguéssim la clàusula ) utilitzant qualsevol calculadora d'hipoteques disponible a Internet. Amb això podem intentar renegociar per augmentar la reducció que ens ofereixen en una primera oferta.

5 . Pas intermedi o pas final: Si acceptem una reducció de la nostra clàusula, pot ser un punt intermedi. És a dir, la reducció no implica l'eliminació de la clàusula sòl, i si aquesta posteriorment es declara nul·la, s'eliminaria i per tant es reduiria de nou el que paguem per la nostra hipoteca en moment com l'actual amb tipus d'interès tan baixos.

En definitiva , amb l'horitzó de tipus baixos i el llarg termini de les hipoteques hem de negociar amb les entitats financeres i usant totes les vies possibles l'eliminació o baixada d'aquesta clàusula, tenint en compte els beneficis que podem aconseguir però també el cost d'una demanda judicial .