Després de les vacances toca preparar la butxaca per a l'important, i inevitable, desemborsament que suposarà per a les famílies amb fills la tornada a l'escola.

Les despeses són les de sempre: llibres, roba, menjador i transport. Les quantitats varien depenent de si es tracta d'una escola pública, privada o concertada. L'increment estimat per a aquest any se situa entre el 1,5% i 3% "principalment per les pujades de preus en la matrícula (per a aquells centres que la requereixin) i en el cost del menjador escolar", explica la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU).

Aquesta organització xifra per als alumnes de col · legis públics una despesa aproximada de 670 euros de mitjana per nen. En el cas de centres concertats o privats, la despesa s'incrementa fins als 1.080 i els 1.530, respectivament, sense comptar les possibles mensualitats.

Aquestes quantitats contrasten amb les que aporta l'Organització de Consumidors Units (OCU), que eleva fins als 1.268 euros el cost en un centre públic, els 2.386 euros en un concertat i els 5.232 euros en un privat.

Respecte a les despeses extraescolars, l'OCU els situa en 59 euros al mes per als alumnes de col · legis públics i els 55 o 58 en centres concertats o privats.

Servei de menjador

Les famílies que deixin els seus fills al menjador han de saber que hauran de desemborsar de mitjana 89 euros al mes per alumne a l'escola pública i 115 a la privada, mentre que a la concertada són 122 euros.

Pel que fa al transport, és més car en els privats, amb fins a 100 euros per nen al mes, enfront dels 70 de la concertada i els 42 de la pública, segons l'OCU.

A aquestes despeses mensuals fixes cal afegir la compra de llibres de text i material escolar, que s'emporta una altra bona part del pressupost escolar. El desemborsament en llibres ascendeix a 132 euros en un col · legi públic, 149 en un concertat i 204 en un privat. Respecte al material, la mitjana és de 83 en el públic, 86 en el concertat i 108 en el privat.

Altres despeses a tenir en compte són la matricula i assegurances (39 euros a l'escola pública, 113 a la concertada i 277 a la privada), uniforme escolar (132 euros a la pública, 149 a la concertada i 204 a la privada) i material esportiu (78, 75 i 89, respectivament).