El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha criticat aquest dissabte al migdia que les condicions que ha "imposat" la Comissió Europea al govern espanyol en el tracte de les participacions preferents dels bancs intervinguts per l'Estat han estat "massa rigoroses". El conseller ha lamentat que Brussel·les no hagi tingut en compte que molts dels tinents de preferents "no estaven acostumats de tractar productes de risc és injust i inapropiat que hagin d'estar tant penalitzats". Tanmateix, Mas-Colell ha celebrat que el govern espanyol s'hagi "implicat" en la qüestió i que sigui el sistema financer i no els contribuents el que aporti capital pel bescanvi de les preferents.

El conseller ha fet referència així a la derrama extraordinària de 2.000 milions de totes les entitats financeres al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) que va aprovar divendres el Consell de Ministres. Els recursos permetran el bescanvi de les preferents de Catalunya Banc i Novagalicia Banco en diner líquid, tot i que els seus propietaris patiran una quitança del valor de les participacions.

Mas-Colell ha celebrat la "inesperada, però important" participació del sistema financer i el FGD en el cost del bescanvi. Així mateix, ha demanat temps per conèixer el detall de l'operació i ha proposat que es distingeixi entre els usuaris que "coneixien el risc de les preferents i eren conscients de què compraven i els que no".

Així mateix, el titular d'Economia ha assegurat que la negociació sobre el límit de dèficit autonòmic amb l'Estat "no modificarà el calendari d'aprovació dels pressupostos de la Generalitat", però ha reconegut que el Govern resta pendent que Europa i després Espanya prenguin una decisió definitiva l'objectiu de dèficit. "Serà qüestió de setmanes i això encaixa amb les dates lògiques de presentació del pressupost, que seria entre finals abril i maig".

Sobre el límit de dèficit, Mas-Colell ha repetit que les autonomies haurien de tenir un objectiu que fos la tercera part del límit de l'Estat. El conseller no ha entrat a discutir si els sostres de dèficit de les autonomies haurien de ser simètrics o no i ha recordat que el govern espanyol no s'ha compromès en aquest sentit.

Premis de Recerca Jove

El conseller ha fet aquestes declaracions aquest dissabte al migdia durant l'acte de lliurament dels Premis de Recerca Jove. Un total 84 alumnes i 11 centres d'ensenyament secundari han estat guardonats amb els Premis de Recerca Jove que atorga la secretaria d'Universitats i Recerca pels seus treballs d'investigació científica. L'acte de lliurament ha tingut lloc a l'Auditori de Barcelona. El conseller Mas-Colell ha estat acompanyat del secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà i del director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que han dirigit unes paraules als estudiants.

Als Premis de Recerca Jove s'han presentat 244 treballs realitzats per 311 alumnes. Els Premis de Recerca Jove, que enguany han arribat a la 31 edició, volen fomentar l'esperit científic entre el jovent. Els treballs els elaboren estudiants de 3er i 4rt d'ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica. A banda de premiar l'esforç dels alumnes i el treball en equip, els premis reconeixen també el foment de les vocacions científiques per part dels centres.

Per àrees de coneixement, el major nombre de treballs premiats (21), pertany a l'àmbit de ciències. A continuació, trobem les ciències de la vida (13) i les humanitats (13), l'enginyeria i l'arquitectura (10), les ciències socials (8) i les ciències mèdiques i de la salut (6). Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb 16 premiats. La segueixen el Vallès Occidental, amb 7 premiats, el Baix Llobregat amb 6 i el Maresme amb 5.

Els Premis de Recerca Jove s'atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d'ESO i una altra per a l'alumnat de secundària postobligatòria. Els guardons estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que destinaran a equipament de biblioteques i material docent. L'edició de 2012 inclou també el Premi Reginó, en col·laboració amb l'Institut Català de les Dones (ICD), que premia els treballs de recerca sobre les dones i les seves aportacions.