La Cambra de Comerç de Girona reclama que el pas obligat de camions de gran tonatge per l'autopista AP-7 sigui gratuït. Els empresaris asseguren que el sector del transport per carretera travessa un moment econòmic "molt complicat" i demanen que la prohibició de pas per l'N-II no es converteixi en un sobrecost. La Cambra celebra que els camions deixin de passar per la Nacional II perquè és una via perillosa però insisteixen en demanar que puguin passar per l'autopista gratis. Els camions de gran tonatge deixaran de passar per l'N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera el proper 19 d'abril i Estat, Generalitat i concessionària han pactat bonificacions de peatge que oscil·laran entre el 25 i el 50%.

Les restriccions de pas per als camions de gran tonatge (de quatre eixos o més) s'aplicaran a partir del 19 d'abril en els 81 quilòmetres de l'N-II que s'estenen entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. Amb l'objectiu de reduir la sinistralitat que acumula l'N-II (sobretot, als trams empantanegats) i millorar-ne la fluïdesa, els camions hauran de fer servir obligatòriament l'AP-7. Els transportistes tindran bonificacions en els peatges que oscil·laran entre el 25 i el 50% però hauran d'assumir una part del cost.

La Cambra de Comerç de Girona reclama que el pas obligat per l'AP-7 com a alternativa a la N-II "no suposi un increment de cost per als transportistes". Els empresaris ressalten que és un sector que ha notat de ple l'impacte de la crisi i, per això, demanen que el pas per l'autopista sigui gratuït.

Els empresaris consideren que és una "bona notícia" que els camions de gran tonatge deixin de passar per l'N-II perquè "contribuirà a disminuir els riscos que comporta per als conductors" i, segurament, tindrà una traducció en la disminució dels accidents que es produeixen en aquesta via perquè en molts dels sinistres hi ha implicats camions.

Tot i això, demanen que a mesura que es vagin desdoblant els nous trams de l'N-II, es retiri la prohibició de circular-hi camions de gran tonatge. La Cambra reclama a Foment que es comprometi a tenir completat el desdoblament de l'N-II en un termini de cinc anys.

Els empresaris també volen que hi hagi "certa flexibilitat" en la prohibició de pas per l'N-II perquè els transportistes puguin continuar anant als establiments d'hostaleria i de serveis que hi ha al llarg del recorregut de la N-II. Segons la Cambra, si no es permet els establiments tindrien una gran davallada d'ingressos. "Potser es podrien preveure mesures de promoció d'aquests locals i serveis", apunta la Cambra.

Segons l'acord al qual han arribat Govern, Estat i la concessionària Abertis, a tots els trams de l'N-II es permetrà que els camions de gran tonatge hi circulin en casos puntuals i sempre, fent-hi el mínim trajecte indispensable. En concret, quan necessitin repostar, quan hagin de fer operacions de càrrega i descàrrega o quan necessitin passar per un tram de l'N-II per enllaçar amb una altra carretera (en el cas dels trànsits locals).

L'única restricció serà Bàscara, on el trànsit de camions de gran tonatge estarà completament vetat.

Farmàcies en situació "desesperada"

La Cambra de Comerç també ha expressat el seu suport al manifest de les entitats proveïdores dels sectors de salut i d'atenció a la dependència, incloses les farmàcies i els hospitals, que es troben "en una situació desesperada" degut als impagaments de els seves prestacions.

Els empresaris gironins asseguren que aquesta situació "posa en greu risc" la suficiència financera de les entitats i farmàcies, que es troben "al límit de disposició de les seves pòlisses de crèdit" i moltes dificultats per a ampliar-les.

La Cambra recorda que, des del punt de vista empresarial, aquests sectors tenen una posició capdavantera en termes de generació de valor afegit i ocupació. El sector sanitari ocupa a 100.000 professionals que donen servei a tota la població de Catalunya, representa el 5,6% del PIB de Catalunya i té un factor multiplicador d'1,31. Les farmàcies gironines es troben també en una situació crítica i, indica la Cambra, "no podran resistir per gaire temps la manca d'ingressos que suposa el deute institucional".

"Des de la Cambra volem recordar que es tracta de sectors econòmics estratègics que cal preservar a qualsevol preu", conclouen.