Les comarques gironines acumularan més de 15.000 habitatges nous pendents de vendre durant els propers quatre anys. Les conseqüències del 'boom immobiliari' que s'arrosseguen d'ençà que va començar la crisi no faran que aquest estoc comenci a davallar fins, com a mínim, el 2017. I és que, tot i que cada any es venen entre 900 i 1.000 habitatges de mitjana a la demarcació, el cert és que aquesta també és la xifra de noves promocions que, periòdicament, es van acabant i surten al mercat. Aquesta és una de les conclusions que posa sobre la taula un informe que s'ha presentat a Girona. L'estudi, elaborat pel catedràtic d'Economia Josep Oliver, també diu que la Selva és la comarca que acumula més invenuts.

La construcció desenfrenada d'habitatges a les comarques gironines durant l'efervescència immobiliària continuarà passant factura en els propers anys. Segons recull l'estudi elaborat per Oliver, que porta per títol 'Informe del sector immobiliari residencial a Espanya', actualment a la demarcació hi ha uns 15.300 habitatges pendents de vendre.

Traslladat en percentatges, això suposa que el 2,6% de tots els pisos i cases que hi ha a la demarcació tenen penjat el cartell 'En venda'. El catedràtic d'Economia precisa que, durant els darrers tres anys, l'estoc d'invenuts a les comarques gironines "s'ha estabilitzat" i no varia.

Això és així perquè, tot i que la construcció estigui en hores baixes, cada any s'acaben entre 900 i 1.000 habitatges nous a la demarcació. Molts d'ells són fruït de l'autopromoció (és a dir, de particulars que es construeixen una casa) però aquí també hi ha pisos i blocs d'edificis que s'havien començat, fins i tot, abans de la crisi.

El problema, segons explica Oliver, és que la poca demanda que hi ha per comprar habitatge només permet absorbir aquesta part i, en conseqüència, l'estoc de més de 15.000 invenuts no baixa. I segons Oliver, la situació no començarà a capgirar-se fins, com a mínim, el 2017. "No veiem que abans de quatre o cinc anys el mercat tingui prou fortalesa com per reabsorbir aquests estocs que s'arrosseguen", ha explicat l'autor de l'estudi.

La Selva, amb més invenuts

L'informe també analitza quines són aquelles comarques on es concentren més invenuts. De totes elles, i per sobre de la resta, la que destaca més és la Selva (amb el 4,7% de tot el seu parc immobiliari en venda). La segueixen el Gironès (2,7%) i l'Alt Empordà (2,4%) i, ja més enrere, en queden d'altres com el Baix Empordà, el Pla de l'Estany o la Garrotxa (amb percentatges que volten el 2%).

Josep Oliver assegura, però, que a les comarques gironines no hi ha hagut "excessos greus" i confia que la inversió estrangera contribueixi en els propers anys a reduir aquest estoc (sobretot a les zones costaneres, on ja hi ha russos que aposten per comprar-hi apartaments i segones residències). "No s'ha d'oblidar que en aquesta demarcació un 40% del parc és segona residència o bé habitatge turístic", especifica.

Els preus, a nivells de finals dels anys 90

L'informe elaborat pel catedràtic d'Economia també analitza el reajustament de preus que s'ha produït al sector. Aquí, l'estudi indica que, d'ençà que va començar la crisi, al conjunt de Catalunya els preus de l'habitatge han arribat a baixar fins a un 35%. "I la meitat d'aquesta caiguda s'ha produït en el darrer any i mig, perquè a conseqüència del rescat bancari i la creació de l'anomenat banc dolent, hi ha hagut una acceleració en les baixades de preus", indica Josep Oliver.

El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB ha presentat els resultats del seu estudi durant la Jornada Immobiliària d'aquest any que el Col·legi d'API de Girona ha celebrat a l'Auditori de la ciutat.