El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avançat aquest dimecres que el seu executiu pot canviar en breu les previsions econòmiques del 2013, que fins ara apuntaven que l'economia espanyola patirà una caiguda del PIB del -0,5%, mentre que tots els organismes internacionals situen la recessió entre el -1,4% i el -1,5%. Rajoy ha recordat que les previsions "no són manifestacions de bons desitjos, ni quinieles, ni apostes" sinó "objectius de política econòmica que volen adequar-se a la realitat del país".

El president espanyol ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control del Congrés i en resposta a una pregunta del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que l'ha acusat d'haver "tirat la tovallola" i li ha reclamat que canviï la senda de la política econòmica.

Segons Rubalcaba, Rajoy s'ha "resignat" en matèria de desocupació i acabarà la legislatura amb dades de desocupació pitjor que a l'inici. "Canviï la seva política econòmica, laboral i de creixement perquè sinó la legislatura serà un desastre".

La pregunta de Rubalcaba, però, anava dirigida a les previsions que el govern espanyol va enviar a Brussel·les a l'abril del 2012, que apuntaven aquest decreixement moderat de l'economia espanyola.

"Si cal procedirem a una rectificació"

En la seva resposta, Rajoy ha recordat que l'Estat té pendent presentar el programa d'estabilitat al mes d'abril i "si és necessari procedirem a una rectificació, a un canvi en aquestes previsions, igual que han fet el Fons Monetari i la Comissió Europea".

El president espanyol ha recordat que les previsions "no són manifestacions de bons desitjos, ni quinieles, ni apostes, sinó objectius de política econòmica que volen adequar-se a la realitat del país".

"Els organismes internacionals han canviat en nombroses ocasions les previsions, i hi ha factors que ens hi poden obligar com per exemple la situació dels socis comercials, el finançament de l'economia, el que passi amb el procediment de dèficit excessiu i la senda de compliment", ha dit.

Tot plegat, ha admès "ens pot obligar a canviar les previsions, i de fet crec que canviarem les previsions, però en qualsevol cas l'important són les mesures de política econòmica, i nosaltres mantindrem la política de contenir el dèficit públic, reestructurar el sistema financer i les polítiques de creixement".

En declaracions als passadissos, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha apuntat que les previsions s'han d'ajustar a la "realitat" i ha recordat que abans d'abril el govern espanyol farà unes projeccions "molt conservadores" perquè "el que importa és que la senda d'ajustament fiscal sigui molt creïble".