Les negociacions prèvies a la presentació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació per acomiadar a 3.002 persones de Caixa Bank continuen sense acord. La reunió d'aquest dijous ha servit perquè els sindicats CCOO, SECPB i UGT, el 97% de la representació de l'entitat, rebutgin les condicions de l'ajust que ha presentat la direcció. Una de les línies vermelles que els sindicats rebutgen és la intenció de què els 743 treballadors de Banca Cívica, que en aquests moments estan afectats per un ERO temporal fins el mes de juliol, ja no s'incorporin i siguin una part dels 3.002 acomiadats que proposa la direcció. L'oferta de l'empresa preveu prejubilacions als 58 anys amb el 75% del salari brut.

Les negociacions continuaran el dijous pròxim, segons han explicat fonts sindicals de l'entitat. Aquesta taula de negociació és un pas previ i preceptiu del conveni col·lectiu de 'la Caixa' abans de què la direcció presenti formalment l'Expedient de Regulació d'Ocupació.

L'oferta de la direcció es basa en cinc propostes molt concretes per poder arribar als 3.002 acomiadaments que preveu l'empresa en l'ERO que vol presentar. La primera proposta que defensa la direcció i que els sindicats consideren una ''línia vermella'' que no es pot acceptar és que els 743 treballadors procedents de Banca Cívica i que actualment estan afectats en un ERO temporal fins el mes de juliol ja no s'incorporin a la nova entitat i per tant formin part dels 3.002 treballadors que s'han d'acomiadar, segons els plans de la direcció.

La segona proposta és que amb la intenció de què hi hagi el major nombre de baixes en caràcter voluntari s'ofereixen 247 prejubilacions a les persones nascudes el 1954 (amb 58 anys) amb sortida immediata i un percentatge de retribució del 75% del salari brut i 584 persones nascudes el 1955 (avui amb 57 anys) amb sortida abans de finals d'aquest any amb un percentatge de retribució del 70% del salari brut.

Com que el 70% de les persones afectades per aquestes prejubilacions treballen a Catalunya i en segon lloc a les Illes Balears, això obligaria a implantar una mobilitat geogràfica de treballadors de la resta de l'Estat cap a Catalunya.

En el capítol de baixes voluntàries, la direcció obre un període entre el 2013 i el primer semestre del 2014, tot i que no ha especificat les condicions econòmiques per incentivar aquestes baixes.

Per últim, la direcció diu que si amb totes aquestes propostes no s'arriba a les 3.002 persones, s'implantaran baixes forçoses fins arribar aquesta xifra.

Els tres sindicats insten a la direcció de CaixaBank que l'ajust es faci ''exclusivament'' amb ''mesures de caràcter voluntari i no traumàtic''. També demanen que el període s'ampliï més enllà del 31 de desembre del 2013. Per últim els sindicats rebutgen que l'ajust hagi de ser de 3.002 persones perquè consideren que és un nombre excessiu perquè impossibilitaria complir amb les tasques laborals de la jornada per manca de recursos humans.