La Comissió Nacional d'Energia (CNE) ha obert un expedient informatiu sobre el que ha denominat "efecte dilluns" a les gasolineres per determinar la causa i identificar quins operadors poden estar actuant d'aquesta manera, que consisteix en augmentar els preus dels carburants els dies de més compra L'informe analitza l'evolució inusual dels preus de la gasolina els diumenges, dilluns i dimarts de cada setmana des del 2007 fins al 2012, i conclou que en el segon semestre del 2012 existeixen comportaments que indiquen l'existència de pràctiques que alteren el normal funcionament a les gasolineres.

A diferència de la resta d'anys analitzats, en més del 70% dels dilluns del 2012, els preus van caure respecte del diumenge, arribant a diferències de 3 cèntims el litre, seguides de pujades els dimarts, en la seva majoria amb valors superiors als que havien baixat el dilluns anterior.

D'aquest anàlisi, es desprèn que aquesta evolució no es justifica per un comportament similar de les cotitzacions internacionals de referència per a gasolines i gasoils. L'"efecte dilluns" es va intensificar l'últim semestre del 2012, després que el govern espanyol anunciés mesures per millorar la competitivitat del sector.

Per tot això, la CNE requerirà informació sobre els aspectes que poden donar lloc a comportaments descrits en aquest informe.