Moody's ha rebaixat aquest dilluns dos graons la qualificació del deute de Catalunya fins a situar-la al llindar del considerat com a bo porqueria. Juntament amb Catalunya, l'agència de qualificació ha rebaixat la nota d'Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia. En canvi, ha confirmat que la qualificació del País Basc està un graó per sobre de la qualificació dels bons sobirans, segons es desprèn d'un comunicat que ha emès aquesta nit. Així mateix, destaca que tots els territoris afectats tenen perspectives negatives, d'acord amb la qualificació dels bons sobirans Baa3 del govern espanyol. La qualificació d'aquest dilluns conclou la revisió per a una possible rebaixa.

La decisió de Moody per rebaixar la qualificació de Catalunya, que passa de Ba1 a Ba3, es deu al deteriorament en les seves posicions de liquiditat, tal com demostren les seves reserves d'efectiu, que són molt limitades des del mes de setembre, segons Moody's, així com la dependència significativa en les línies de crèdit de curt termini per finançar les necessitats operatives.

A més, juntament amb Andalusia i Múrcia, l'agència de de qualificació del deute posa de manifest que hi ha hagut grans reemborsaments de deute i subratlla que aquests i altres territoris, com el País Valencià, s'han acollit al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per cobrir les seves necessitats de finançament el segon semestre de 2012.

Tot i que el FLA redueix en gran mesura el risc d'impagament de liquiditat, no s'ocupa de les seves debilitats fonamentals econòmiques i financeres, remarca Moody's.

Així, apunta que comporta incertesa pel que fa a la viabilitat a llarg termini, dependència del govern pel que fa al finançament i dificultats importants per controlar el dèficit i el deute en un entorn econòmic en què "l'aplicació de mesures de reducció de despeses per esmenar els dèficits estructurals necessitaran més temps del que s'esperava", assegura l'agència.

Per tant, Moody's avalua com a "molt feble" la qualitat creditícia de les comunitats que s'han acollit al FLA, cosa que reflecteix -diu- que aquests territoris tindran "serioses dificultats en el compliment de les obligacions de deute". Així, assenyala que hauran de buscar suport extern l'any que ve.